Zes doden en 200 gewonden bij rellen in Jakarta na verkiezingsuitslag

videoBij rellen in de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn zes mensen om het leven gekomen en tweehonderd gewond geraakt, zei gouverneur Anies Baswedan vandaag. De onrust ontstond nadat de kiescommissie had bevestigd dat president Joko Widodo winnaar is van de presidentsverkiezing van vorige maand.

De Indonesische politie arresteerde zeker twintig mensen die beschuldigd worden van het uitlokken van de rellen in Jakarta. Televisiebeelden van vandaag tonen een rookgordijn achter tientallen demonstranten in de wijk Anah Abang in het centrum van de hoofdstad. Een andere groep gooide voor het kantoor van de kiescommissie stenen naar de politie, zei een ooggetuige. Ook werden er molotovcocktails gegooid en auto's in brand gezet.

De Indonesische centrale bank maakte, naar aanleiding van de rellen, bekend dat de mobiele pinautomaten in ieder geval vandaag buiten gebruik zijn. De overige werkzaamheden van de bank gaan door zoals gebruikelijk. De minister van Veiligheid liet weten dat sociale media zoals Facebook, Instagram en Whatsapp zullen worden geblokkeerd. 

Volgens de maandag bekendgemaakte officiële verkiezingsuitslag won de zittende president Joko Widodo met 55,5 procent van de stemmen tegen 44,5 procent voor zijn uitdager, de gepensioneerde generaal Prabowo Subianto. Het resultaat bevestigde de onofficiële tellingen van opiniepeilers.

Tegenstrever Subianto vecht de officiële uitslag van de presidentsverkiezingen aan bij het Constitutionele Hof. Dat maakte het campagneteam van de oud-generaal gisteren bekend. Volgens Subianto, die nauwe banden heeft met oud-dictator Soeharto, heeft de kiescommissie diverse schendingen van de kieswet genegeerd. Zo zouden er miljoenen fictieve namen op de definitieve kiezerslijst staan. Ook zouden er stembiljetten met reeds uitgebrachte stemmen opnieuw worden gebruikt en zijn er, naar verluidt, fouten gemaakt bij het invoeren van de gegevens door de kiescommissie.

Het land kampt met politieke spanningen en meerdere verkiezingsprotesten zouden door moslimextremisten gezien worden als mogelijkheden om chaos te veroorzaken. Subianto riep op tot kalmte en gaf aan dat hij alleen de ‘legale wegen’ wil volgen.

Subianto stapte in 2014 ook naar het grondwettelijk hof, toen hij verloor van Widodo. Destijds werden zijn bezwaren afgewezen.

Ruim een maand geleden, op 17 april, waren de verkiezingen in Indonesië. Er waren ruim 193 miljoen stemgerechtigden die konden stemmen bij 800.000 stembureaus. De telling van de stemmen was een enorme klus en er stierven ruim 270 mensen door uitputting, omdat de medewerkers nachtenlang zonder pauze moesten doorwerken. 

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
  1. Amerikanen verbieden blote Manneken Pis op Brussel-editie Monopoly: ‘Onze trots moet zwembroekje aan’

    Amerikanen verbieden blote Manneken Pis op Brus­sel-edi­tie Monopoly: ‘Onze trots moet zwembroek­je aan’

    De Amerikaanse spel- en speelgoedfabrikant Hasbro heeft met succes een stokje gestoken voor het plan van een Belgisch bedrijf om een Brussel-editie van het kapitalistische gezelschapsspel op de markt te brengen met op de verpakking een blote Manneken Pis. Het spel mag van Hasbro alleen worden verkocht als de tekening van het wereldberoemde beeldje wordt aangepast met een camouflerend zwembroekje.
  2. Getatoeëerde naaktkat Bes ontsnapt, volgers baasje blij: ‘Die wilde niet nog meer pijn’

    Getatoeëer­de naaktkat Bes ontsnapt, volgers baasje blij: ‘Die wilde niet nog meer pijn’

    De Russische blogger en sportfanaat Rustam Shafiev (35) is ten einde raad omdat zijn getatoeëerde naaktkat Bes al een paar dagen spoorloos verdwenen is. De zogenaamde Sphynx, een van oorsprong Canadees ras dat door fokkers muteerde tot een ‘roofdier’ zonder haren, sprong uit een autoraampje toen ‘Kara Fight’(de artiestennaam van de Rus) een bezoek bracht aan het dorp Pervomaisky in de buurt van Jekaterinenburg.