Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie weer een stem te geven. Ze maakten een gedetailleerde scan van het strottenhoofd van priester Nesyamun, maakten daar een 3D-print van en zorgden er met speciale apparatuur voor dat de gekopieerde keel echt geluid kon produceren. Het resultaat: één seconde van Nesyamuns stem. ,,Dit moeten gelovigen hebben gehoord als de priester ze toezong.” 

De opmerkelijk goed geconserveerde mummie ligt al ongeveer tweehonderd jaar in een museum in de stad Leeds. Omdat ook de zachte weefsels van het strottenhoofd goed bewaard zijn gebleven, besloten biomedische technici van de universiteit van Londen met Nesyamun aan de slag te gaan. Met succes, zo meldt professor David Howard in een publicatie die vandaag verscheen op Scientific Reports. Het geluid is daar niet te horen. Britse media zoals The Telegraph hebben het fragmentje wel.

Howard, over de priester: ,, Hij leefde onder de heerschappij van farao Ramses de elfde en werkte als schrijver, wierrokdrager en priester in de tempel van Karnak, het huidige Luxor. Zijn stem was, pratende en zingende, een essentieel onderdeel van zijn religieuze plichten.” De wetenschappers lieten Nesyamun niet via de computer zijn hele naam zeggen. ,,In het oude Egypte werd namelijk geloofd dat het uitspreken van de naam van een dode, een overledene weer tot leven kon wekken.” Eerdere studies haalden boven water dat Nesyamun rond de vijftig was toen hij overleed. Hij had ernstige tandvleesproblemen en opvallend veel kapotte kiezen.  

In het bovenstaande filmpje is de stem van Nesyamun na 18 seconden te horen. Hij zegt alleen uhh of ehh. 

Het strottenhoofd van de priester werd gescand.
Volledig scherm
Het strottenhoofd van de priester werd gescand. © Leeds Teaching Hospitals/Leeds Museums and Galleries
  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.