Reddingswerkers bij een ingestort gebouw in de Turkse provincie Elazig.
Volledig scherm
Reddingswerkers bij een ingestort gebouw in de Turkse provincie Elazig. © REUTERS

Zware aardbeving in Zuidoost-Turkije: 18 doden, meer dan 500 gewonden

UpdateHet zuidoosten van Turkije is vrijdagavond getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 6.8. Het epicentrum lag zo’n 200 kilometer ten noordoosten van Gaziantep en 750 kilometer ten oosten van Ankara. Er zijn minstens achttien mensen omgekomen door de beving. Ook raakten er meer dan 500 mensen gewond en liggen er waarschijnlijk nog mensen onder het puin. Door de beving zijn vele gebouwen beschadigd. 

Volgens het European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC) vond de beving plaats op een diepte van 15 kilometer met het epicentrum in de provincie Elazig. In de regio waren ook meerdere naschokken, met een kracht van tussen de 3.3 en 5.4. In die provincie kwamen 3 mensen om het leven, meldde gouverneur Cetin Oktay, en raakten minstens 225 mensen gewond. Zijn collega Aydin Barus meldde 5 doden in de provincie Malatya en zeker 90 gewonden. 

Op Twitter circuleren meerdere filmpjes en foto’s van de gevolgen van de beving, waaronder ingestorte gebouwen. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu bevestigde minder dan een uur na de beving dat er onder andere in de stad Sivrice verschillende gebouwen beschadigd waren. In de stad Maden, in Elazig, stortte een gebouw van meerdere verdiepingen in. Hulpdiensten zoeken er volgens minister Soylu tussen het puin naar overlevenden. Het gaat volgens een lokale bestuurder om meerdere mensen.

Turkse hulporganisaties laten weten medewerkers naar het getroffen gebied te sturen.

Volledig scherm
© REUTERS

De beving werd in het hele land en ook in Iran, Syrië en Libanon gevoeld.

BNO News on Twitter

WATCH: Strong earthquake in eastern Turkey causes several buildings to collapse; no word on casualties https://t.co/v1UGZIhTFN

Leo Bruskony on Twitter

OCDC Already aware of several collapsed houses in Turkey due to the earthquake https://t.co/XL04Hqmobt

EMSC on Twitter

Strong #earthquake in #eastern Turkey felt in the whole country

EMSC on Twitter

The earthquake struck in an area of villages. The density of population is low but vulnerability of buildings may be high. Hope everybody is safe https://t.co/Ds0LI4rmwO

Ringo Lennon on Twitter

Turkey #earthquake https://t.co/2zofBPFco5

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.