Volledig scherm
Zwitserse scholieren willen drie maanden zomervakantie, Nederlandse leerlingen denken daar anders over. © Shutterstock

Zwitserse scholieren willen drie maanden vakantie: ‘Dat is wel erg lang’

Zwitserse scholieren hebben een oproep gedaan de zomervakantie drie maanden te laten duren, omdat het al zo vroeg in de zomer zo heet wordt. Nederlandse scholieren zijn minder enthousiast over zo'n lange zomervakantie. ‘Drie maanden is wel héél lang.’

Het is volgens de Zwitserse Vereniging van Scholierenorganisaties, die 40.000 leden telt, de eenvoudigste oplossing voor de problemen met de hitte. Het zou niet goed zijn het milieu te gaan belasten met de koeling van lokalen. 

De Zwitserse scholieren kijken onder meer naar het voorbeeld van buurland Italië waar de zomervakanties al geruime tijd in juni beginnen en tot half september duren. Maar ook landen als Albanië, Servië en Turkije kennen zomervakanties van drie maanden. Volgens een zegsman van een Zwitserse jongerenorganisatie kunnen de Zwitserse kinderen zich in de hitte net zo slecht concentreren als Italiaanse.

Quote

Ik denk niet dat scholieren zitten te wachten op minder vakanties of langere weken. Ook al is het nu ongetwij­feld zwaar in de klasloka­len

Jordy Klaas, Voorzitter LAKS

Ondanks de tropische temperaturen in ons land zijn Nederlandse scholieren niet direct enthousiast over een nóg langere zomervakantie. Althans, dat denkt voorzitter Jordy Klaas van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). ,,Ik hoor juist van jongeren dat ze de zomervakantie nu al lang vinden”, zegt hij. Bovendien: wat gebeurt er dan met de rest van de schoolvakanties? Verdwijnen die? Of worden de schoolweken langer? ,,Ik denk niet dat scholieren zitten te wachten op minder vakanties of langere weken. Ook al is het nu ongetwijfeld zwaar in de klaslokalen. Al is het een interessant onderzoekje waard", reageert Klaas.

Tropenroosters

Op diverse scholen zijn tropenroosters in het leven geroepen om de hitte te doorstaan. De lessen zijn bijvoorbeeld ingekort, zodat leerlingen eerder naar huis kunnen. Ook proberen scholen de lokalen aan de zonkant te mijden. Klaas: ,,Ik hoorde van leerlingen die een toetsweek hadden dat ze naar de andere kant van het gebouw werden verplaatst.” Bovendien zijn er ook scholen met airco, maar daar zijn de Zwitserse scholieren het dus níet mee eens. ,,Ja, het is goed dat ze over de gevolgen voor het milieu hebben nagedacht. Maar het is maar een paar dagen heel heet”, zegt Klaas.

Quote

Ik hoorde van leerlingen die een toetsweek hadden dat ze naar de andere kant van het gebouw werden verplaatst

Jordy Klaas, Voorzitter LAKS

De Zwitserse scholieren krijgen volgens de newssite 20 Minuten bijval van leraren. Als het in juni al normaal gesproken 30 graden is, dan is het in klaslokalen niet uit te houden en moet over een zomervakantie van drie maanden worden gesproken, aldus Beat Zemp, voorzitter van de lerarenbond.