Barça heeft negatief salarisplafond van 144 miljoen euro, Real mag 739 miljoen besteden
De slagkracht van FC Barcelona is opnieuw verminderd. De Catalaanse club heeft de volgende transferperiode een negatieve bestedingslimiet van 144 miljoen euro. Dat staat in schril contrast met wat Real Madrid aan salaris mag uitgeven: 739 miljoen euro.
De limiet van Barcelona is de afgelopen seizoenen geleidelijk verlaagd vanwege de financiële problemen. Vorig jaar was dat 97 miljoen euro. Het bedrag werd dit keer verder verlaagd omdat de verliezen van de club bijna 240 miljoen euro groter waren dan wat La Liga had geraamd.
FC Barcelona kan nog steeds nieuwe spelers aantrekken, maar zal gebonden zijn aan verdere bestedingsbeperkingen. De mogelijkheid om voetballers toe te voegen hangt af van hoeveel de club kan sparen en verdienen.
Elke Spaanse competitieclub heeft een ander salarisplafond dat wordt berekend op basis van een reeks factoren, waaronder inkomsten, kosten en schulden. Het is evenredig aan ongeveer 70% van de inkomsten van een club.
Sevilla had de op een na hoogste limiet van 200 miljoen euro, ongeveer 30 miljoen euro meer dan de limiet van Atlético Madrid. De club uit de Primera División met het laagste salarisplafond na Barcelona is Levante met 32 miljoen euro.
Barcelona, dat Lionel Messi eind vorig seizoen niet in de selectie kon houden, deels vanwege zijn uitgavenlimiet, voegde vier spelers toe tijdens de winterse transferperiode: Ferran Torres, Dani Alves, Adama Traoré en Pierro-Emerick Aubameyang.
Clubvoorzitter Joan Laporta herfinancierde de schuld van de club en werkte aan een verlaging van de salarissen met ongeveer 200 miljoen euro. Gerard Piqué, Sergio Busquets en Jordi Alba behoorden tot de spelers van wie de salarissen onlangs werden verlaagd.
Het grootste deel van de schuld voor de financiële problemen van Barcelona is in verband gebracht met voormalig president Josep Bartomeu, die in 2020 aftrad – waarbij hij wangedrag ontkende – te midden van beschuldigingen van onregelmatigheden in zijn bestuur en een ruzie met Messi. De schuld van de club bedroeg op een gegeven moment 1,3 miljard euro.
Naar verluidt was Barcelona aan het einde van dit seizoen dicht bij een nieuwe sponsor- en naamgevingsovereenkomst met streamingbedrijf Spotify om Rakuten te vervangen, wat zou kunnen helpen de bestedingslimiet van de club aanzienlijk te verbeteren.
Barcelona was een van de clubs die niet accepteerde om deel te nemen aan de competitieovereenkomst met het private equity-bedrijf CVC om de financiën van de clubs een boost te geven, en zei dat dit uiteindelijk niet gunstig zou zijn voor de Catalaanse club.
Salarisplafond in La Liga
Real Madrid: 739 miljoen
Sevilla: 199
Atlético: 161
Villarreal: 148
Athletic: 124
Real Sociedad: 111
Espanyol: 79
Celta: 66
Getafe: 64
Betis: 61
Valencia: 58
Granada: 57
Osasuna: 56
Elche: 48
Mallorca: 48
Rayo Vallecano: 48
Cádiz: 47
Alavés: 42
Levante: 34
Barça: -144
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Bekijk hier de uitslagen van de duels in de Europese topcompetities
In Engeland vandaag geen Premier League, maar de finale van de FA Cup. Competitievoetbal is er nog wel in de andere grote voetballanden in Europa, met vandaag onder meer AS Roma en Paris Saint-Germain in actie. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Orkun Kökçü is gegroeid onder Slot: ‘Nummer 10 staat alleen nog op mijn shirt, nu wil ik spelen zoals Iniesta’
Orkun Kökçü vraagt of hij tijdens het interview in Lagos in de schaduw kan zitten. ,,In de zon ga ik weer na 25 mei, na de finale’’, zo zegt hij lachend. De bekroning op een schitterend seizoen, daar moet nu alles voor wijken.
-
Amnesty: FIFA moet arbeidsmigranten financieel compenseren
Amnesty International roept de FIFA op minimaal 440 miljoen dollar, ruim 417 miljoen euro, uit te trekken voor een compensatieprogramma voor honderdduizenden arbeidsmigranten die in de aanloop naar het WK in Qatar zijn uitgebuit. De mensenrechtenorganisatie hoopt ook dat de wereldvoetbalbond op weg naar volgende mondiale eindronden voorkomt dat schrijnende situaties zoals in de afgelopen jaren zich herhalen. -
met video
Uitgevallen Virgil van Dijk: ‘Ik voelde een steek achter mijn knie, hopelijk komt het in orde’
Voor het eerst dit seizoen haalde Virgil van Dijk het einde van een wedstrijd van Liverpool niet. De aanvoerder van Oranje liet zich tijdens de gewonnen finale van de FA Cup tegen Chelsea na 90 minuten wisselen. -
Profvoetballer van Blackpool (17) krijgt volop steun van prins William en voetbalclubs na ‘coming out’
Jake Daniels van de Engelse club Blackpool heeft maandag zijn coming-out beleefd. De 17-jarige middenvelder zegt in een verklaring op de website van zijn club homoseksueel te zijn. Blackpool speelt op het een na hoogste niveau in Engeland.