Bastian Schweinsteiger (35) stopt met voetballen

Bastian Schweinsteiger hangt zijn voetbalschoenen aan de wilgen. De 121-voudig Duits international speelde de afgelopen twee seizoenen nog voor Chicago Fire in de Verenigde Staten. 

De Duitse middenvelder speelde 500 duels voor Bayern München, 36 duels voor Manchester United, 92 duels voor Chicago Fire en 121 interlands voor Duitsland, waarmee hij in 2014 wereldkampioen werd.

Schweini doorliep de jeugdopleiding van Bayern München, waarvoor hij in november 2002 zijn debuut maakte. Schweinsteiger groeit in München uit tot een clublegende, wordt acht keer landskampioen en wint in 2012 met zijn club de Champions League. Ook is de middenvelder ruim tien jaar lang een vaste waarde in de nationale ploeg van Duitsland, waarmee hij in 2014 wereldkampioen wordt in Brazilië. Hij speelde liefst 38 wedstrijden op EK's of WK's, een record dat hij nu nog deelt met Cristiano Ronaldo. 

In 2015 haalt Louis van Gaal hem naar Manchester United. Een gelukkig huwelijk wordt dat niet, waarop Schweinsteiger in 2017 de overstap maakte naar Chicago Fire. Voor die club speelt Schweinsteiger nog drie seizoenen in de MLS, de Amerikaanse voetbalcompetitie. Met zijn club plaatste hij zich niet voor de play-offs, waardoor hij zondagavond zijn laatste wedstrijd heeft gespeeld. Chicago Fire won daarin met 2-5 bij Orlando City. Schweinsteiger speelde de laatste maanden van zijn loopbaan als centrale verdediger. 

Bayern München heeft Bastian Schweinsteiger direct laten weten dat hij altijd welkom is in München. ,,Een fantastische carrière komt tot een einde. Basti heeft alles gewonnen binnen het mondiale voetbal”, zei voorzitter Karl-Heinz Rummenigge. ,,Hij is een geweldig persoon en de deur zal altijd openstaan voor hem bij FC Bayern.” Kort na de bekendmaking van het nieuws twitterde Bayern al: ,,Een van ons. Voor altijd.”

Bekijk hieronder de reactie van Joachim Löw op het nieuws. Hij denkt dat Schweinsteiger misschien wel komt solliciteren bij hem.

Congratulations on the amazing career my love @bastianschweinsteiger! I can't wait to see what adventure is next in our future with our wonderful little family. I couldn't be more proud today, we love you 👨‍👩‍👦‍👦❤!

19.7k Likes, 78 Comments - Ana Ivanovic (@anaivanovic) on Instagram: "Congratulations on the amazing career my love @bastianschweinsteiger! I can't wait to see what..."

Bastian Schweinsteiger werd met Duitsland wereldkampioen in 2014.
Volledig scherm
Bastian Schweinsteiger werd met Duitsland wereldkampioen in 2014. © BSR Agency
  1. De zes meest adembenemende galavoorstellingen van 'de beste ploeg ooit’
    Barça onder Guardiola

    De zes meest adembene­men­de galavoor­stel­lin­gen van 'de beste ploeg ooit’

    'De beste ploeg ooit’, zo wordt het FC Barcelona in de jaren onder Pep Guardiola vaak beschouwd. Vandaag is het exact elf jaar geleden dat Guardiola met zijn tiki-takavoetbal de wereld én de Champions League veroverde, morgen is het negen jaar geleden dat ze dat opnieuw deden. Jarenlang speelden de Catalanen veel ploegen tureluurs. Dit zijn de zes beste wedstrijden uit het Guardiola-tijdperk.