Volledig scherm
Santi Cazorla. © Getty Images

Cazorla na vier jaar terug bij Spanje, Luis Enrique ontbreekt weer

Santi Cazorla keert na bijna vier jaar terug in de selectie van het Spaanse voetbalelftal. Bondscoach Luis Enrique heeft de 34-jarige middenvelder uitgenodigd voor de EK-kwalificatieduels met de Faeröer en Zweden, op respectievelijk 7 en 10 juni in Tórshavn en Madrid. 

Cazorla kwam de afgelopen jaren door een hardnekkige enkelblessure amper in actie, maar heeft bij zijn oude club Villarreal zijn vorm hervonden. De aanvallende middenvelder moest de voorbije jaren als speler van Arsenal maar liefst acht operaties aan zijn rechterenkel ondergaan. Als gevolg van een infectie raakte hij een stuk van zijn achillespees kwijt. Bij Villarreal, de club waar Cazorla zijn carrière begon, kreeg hij vorig jaar de kans om weer helemaal fit te worden.

Cazorla, die in 2008 en 2012 met zijn land de Europese titel veroverde, speelde dit seizoen bijna alle wedstrijden in La Liga en maakte vier doelpunten. Luis Enrique beloont hem nu met een terugkeer in de nationale ploeg.

Luis Enrique

Normaal gesproken presenteert de bondscoach zelf in een filmpje de namen van zijn selectie, maar nu deed de Spaanse bond dat door alleen foto’s van de spelers in beeld te brengen, die verspreid over het nationale trainingscomplex waren opgehangen. 

Luis Enrique ontbreekt ook bij komende twee EK-kwalificatiewedstrijden. De 49-jarige trainer, vorig jaar na het WK aangesteld, kampt nog altijd met privéproblemen. Luis Enrique sloeg daarom in maart de vorige EK-kwalificatiewedstrijd ook al over. Met assistent Robert Moreno als eindverantwoordelijke op de bank won Spanje met 2-0 bij Malta.

Moreno heeft ook de leiding bij de EK-kwalificatieduels met de Faeröer en Zweden, op respectievelijk 7 en 10 juni in Tórshavn en Madrid. ,,Alles wat we doen, beslist Luis Enrique’', zei Moreno op de persconferentie. ,,Via de nieuwe technologieën kan hij alle trainingen volgen.” Technisch directeur José Francisco Molina zegt dat Luis Enrique ‘gewoon’ bondscoach blijft. ,,Hij heeft onze volledige steun.’’