Volledig scherm
Scheidsrechter Sebastien Delferiere © Pro Shots

Corruptieschandaal België: honderden telefoontjes met scheidsrechters

Het corruptieschandaal in het Belgische voetbal neemt steeds grotere vormen aan. Uit een reconstructie van de krant Het Laatste Nieuws blijkt dat spelersmakelaar Dejan Veljkovic honderden telefoontjes pleegde met scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière. De politie luisterde constant mee. ,,Die penalty was fantastisch.”

De scheidsrechter Vertenten gaf bij de politie aan dat hij de spelersmakelaar eigenlijk niet goed kende, maar dat hij wel sympathie had voor de man. ,,Omdat hij ook zo bezig was met de arbitrage.” Uit politierapporten waarin Het Laatste Nieuws inzage had, blijkt echter dat de arbiter en Veljkovic ook uit eten zijn geweest.

De Serviër ontkent dat hij ooit via de telefoon heeft aangegeven dat de scheidsrechter zou moeten regelen dat Antwerp een wedstrijd moest winnen. Volgens zijn advocaat had Veljkovic enkel aangegeven dat het beter zou zijn dat Antwerp zou winnen. Een geldbedrag van 10.000 euro aan de Waalse scheidsrechter Delferière? Een vriendendienst, omdat hij te weinig geld had om een auto te kopen.

Toeval

Volledig scherm
Scheidsrechter Bart Vertenten © AFP

De Belgische politie stuitte per toeval op het omvangrijke corruptieschandaal. Rechercheurs luisterden de telefoon van spelersmakelaar Veljkovic al enige tijd af, in het kader van een onderzoek naar miljoenenfraude bij transfers. Toen kwam plots bovendrijven dat de Serviër wel heel vaak belde met de twee scheidsrechters: maandenlang hadden Veljkovic en Delferière meer dan één keer per dag contact. In totaal gaat het om honderden telefoontjes. De telefoontjes zijn vriendschappelijk: hoe het met de kinderen gaat, over een knieblessure of gewoon simpelweg over het voetbal. Maar ook met de vragen: ‘wie fluit dit weekeinde welke wedstrijden?’

Uiteindelijk belt Delferière in februari 2018 met de spelersmakelaar. De scheidsrechter moet zich melden op het hoofdkantoor van de Belgische voetbalbond voor een tuchtzaak naar de speler Sofiane Hanni, een speler die Veljkovic onder zijn hoede heeft. Delferière gaf Hanni geen rode kaart voor een slaande beweging en verzekerde nu telefonisch. ,,Ik zal ervoor proberen te zorgen dat hij niet wordt geschorst.” Hanni wordt inderdaad niet geschorst. Volgens de onderzoekers is overduidelijk dat Delferière om te kopen is. Zo krijgt hij na de geboorte van zijn kind 500 euro van de makelaar en wordt er ook een korting geregeld bij de aankoop van een nieuwe Volkswagen Tiguan. Andere voorstellen, een nieuwe televisie en een koffiezetapparaat worden afgewezen, maar een aanbod voor een mooie baan na zijn scheidsrechterscarrière valt wel in goede aarde.

Met Vertenten wordt minder gebeld door de zaakwaarnemer, maar in een ander gesprek, met een Servische vriend, haalt Veljkovic aan: ‘de scheidsrechter heeft me duidelijk gezegd dat het oké is. Hij begrijpt wat Dejan wilt.’ Veljkovic belt enkele dagen later met een bestuurslid van KV Mechelen. Bronnen aan Het Laatste Nieuws melden dat daarbij is gezegd dat ‘Bart Vertenten zonder te vragen weet wat hij moet doen tijdens de wedstrijd van zaterdag.’ Veljkovic is die dag zelf ook aanwezig in het stadion, maar zal doen alsof hij Vertenten niet kent, zo verzekert hij de scheidsrechter. ,,Perfect”, is het antwoord.

Tekst gaat onder de foto verder...

Volledig scherm
Spelersmakelaar Dejan Veljkovic (r) samen met Mateja Kezman © BELGA

Ontknoping

Aan het einde van de competitie in België treffen de twee degradatiekandidaten, KV Mechelen en KAS Eupen, respectievelijk Waasland-Beveren en Moeskroen. Mechelen en Eupen staan op gelijke hoogte dus het doelsaldo zal waarschijnlijk beslissend worden. Vooral voor Mechelen staat er veel op het spel: bij degradatie zakt de begroting van 17 naar 11 miljoen én bij Mechelen staan minstens zes spelers op het veld die Veljkovic als makelaar hebben. 

Veljkovic belt met scheidsrechter Vertenten, die een wedstrijd fluit van Eupen tegen Antwerp. ,,Antwerp moet winnen hè”, vertelt de Serviër. Vertenten geeft aan dat er geen videoscheidsrechter zal zijn. ,,Dat is makkelijker”, volgens de arbiter. Veljkovic benadrukt in dit gesprek dat het beter is om niet meer over de telefoon te praten, ‘omdat je nooit weet wie er meeluistert.’ Wel geeft de spelersmakelaar aan dat hij nog bij de Belgische sportkranten zal lobbyen voor een goed cijfer voor Vertenten. Veljkovic benadrukt nog een paar keer dat het belangrijk is dat Antwerp moet winnen. Tijdens die wedstrijd fluit de scheidsrechter voor een strafschop, terwijl de overtreding duidelijk buiten het zestienmetergebied is. Antwerp wint met 2-0. ,,Die penalty was fantastisch”, zegt Veljkovic 's avonds nog aan de telefoon tegen een bestuurslid van Mechelen. Na middernacht belt hij nog met Mechelen-speler Mats Rits, die ook in zijn portefeuille zit. Hij vertelt dat hij met je-weet-wel-wie koffie is gaan drinken. ,,Hij stond op Antwerp”, zegt Veljkovic. ,,Het is discutabel, maar hij fluit tenminste voor een penalty.”

Vast

De twee scheidsrechters worden door de Belgische justitie verdacht van deelname aan een criminele organisatie en actieve en passieve corruptie. Vertenten zit nog altijd vast, terwijl Delferière op borgtocht vrij is. Volgens de advocaten van Vertenten zijn de telefoongesprekken volledig verkeerd geïnterpreteerd door justitie.

  1. Ook onder Ljungberg gaat Arsenal pijnlijk onderuit

    Ook onder Ljungberg gaat Arsenal pijnlijk onderuit

    Het ontslag van Unai Emery bij Arsenal heeft niet voor het gewenste schokeffect gezorgd. Onder interimtrainer Freddie Ljunberg gingen de Gunners vanavond in het eigen Emirates Stadium tegen degradatiekandidaat Brighton & Hove Albion, de club van Oranje-international Davy Pröpper, pijnlijk onderuit: 1-2. Dat was enkele dagen na Ljunbergs debuut met een punt bij Norwich City (2-2). De nederlaag tegen Brighton betekende de negende wedstrijd op rij zonder zege voor Arsenal.