Volledig scherm
© ANP

Deense voetbalsters en voetbalbond akkoord over arbeidsvoorwaarden

De Deense voetbalsters verschijnen morgen toch aan de aftrap van de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Hongarije. Op de valreep bereikte de Deense bond DBU een principe-akkoord met de internationals over hun arbeidsvoorwaarden. Afgelopen weekeinde waren de onderhandelingen stukgelopen en dreigden de voetbalsters de start van de WK-kwalificatie te boycotten.

Vanwege het hoog opgelopen conflict ging afgelopen week de geplande oefeninterland in Horsens tussen Denemarken en Oranje, wat een herhaling zou zijn van de EK-finale, niet door. Nederland klopte de Deense voetbalsters vorige maand in Enschede met 4-2.

De Deense bond deed afgelopen weekeinde nog een ultiem voorstel aan de voetbalsters. Zo zouden de bonussen met 60 procent omhooggaan, maar dat wezen de onderhandelaars namens de selectie af. Ook het aanbod van de nationale mannenploeg om bijna 70.000 euro aan jaarlijkse premies af te staan aan de vrouwen, kon hen niet overtuigen. ,,Dit is een trieste dag voor het Deense voetbal'', zei de vicevoorzitter van de DBU.

Een dag voor de WK-kwalificatiewedstrijd in Györ tegen Hongarije werd alsnog een akkoord bereikt. Over de inhoud daarvan wilden beide partijen niets kwijt. ,,Ik kijk er naar uit om dinsdag te voetballen'', zei aanvoerster Pernille Harder, die had opgeroepen tot eenheid onder de Deense voetbalsters.