Volledig scherm
Anfernee Dijksteel (midden) juicht tijdens de penaltyserie tegen Doncaster Rovers. © Action Images

Dijksteel kijkt uit naar finale Charlton-Sunderland op vol Wembley

InterviewAnfernee Dijksteel is geen bekende naam, maar de 22-jarige rechtsback uit Amsterdam speelt zondag voor 90.000 toeschouwers op Wembley. Zijn club Charlton Athletic, uit het oosten van Londen, strijdt daar tegen de gevallen grootmacht Sunderland om een terugkeer naar het Championship. ,,Het zijn bijzondere tijden voor deze club na een aantal moeilijke jaren.”

Quote

Met de komst van trainer Lee Bowyer vorig jaar heeft de club een boost gekregen.

Anfernee Dijksteel

Dijksteel speelde in Nederland nooit voor een profclub. Hij speelde zelfs nooit voor een eerste elftal van een amateurclub. ,,Ik heb in de jeugd heel even bij Excelsior gezeten en daarna bij veel amateurclubs in de regio Amsterdam gevoetbald. Toen ik achttien was en in de A1 van AFC speelde, probeerde ik me via de Global Showcase in de kijker te spelen voor de Nike Academy in Engeland. Die kans heb ik toen met beide handen aangegrepen. De Nike Academy was een verzameling voetballiefhebbers uit de hele wereld die op St. George's Park, het nationale trainingscentrum van Engeland, de kans kreeg om te trainen en wedstrijden te spelen in de hoop op een kans als profvoetballer. We speelden vriendschappelijke wedstrijden tegen Engelse profclubs.” 

Dijksteel maakte indruk in een wedstrijd tegen Charlton Athletic en liet vervolgens ook tijdens zijn proefperiode een goede indruk achter bij de Londenaren, waardoor hij in januari 2016 zijn eerste profcontract ondertekende. Na een periode in het beloftenteam maakte hij in 2017 zijn profdebuut. Vorig seizoen kwam hij al tot 19 duels, dit seizoen staat hij al op 37 wedstrijden.

Volledig scherm
Anfernee Dijksteel tijdens de pitch invasion op The Valley afgelopen vrijdag. © Action Images

Komende zondag wacht de laatste en allesbeslissende wedstrijd van het seizoen. Op Wembley strijden Charlton en Sunderland dan in de finale van de play-offs om het laatste ticket naar het Championship, het tweede niveau van Engeland. 

,,Vorig seizoen werden we ook al zesde in de League One, maar verloren we in de halve finale van de play-offs van Shrewsbury Town. Dit seizoen werden we derde en vrijdag hebben we Doncaster Rovers na strafschoppen uitgeschakeld in de halve finale. In ons prachtige stadion The Valley zaten voor het eerst in tien jaar weer 30.000 toeschouwers, die na afloop bijna allemaal het veld op kwamen gerend voor een pitch invasion. De club liet vanmiddag al weten dat er al 30.000 kaarten zijn verkocht en Sunderland zal ongetwijfeld ook wel 40.000 toeschouwers mee naar Londen nemen, dus ik denk dat Wembley zondag helemaal vol zal zitten. Geweldig om mee te maken hoe de club nu leeft, want de afgelopen jaren zijn zeker niet makkelijk geweest voor de supporters.”

‘Lee Bowyer is bloedfanatiek’

Charlton Athletic speelde van 1998 tot 2007 in de Premier League, maar kwam sindsdien zes jaar uit in het Championship en zes jaar in de League One. ,,Nee, ik kan me bijna niets herinneren van Charlton in de Premier League, ik was tien jaar toen ze degradeerden. Met de komst van trainer Lee Bowyer (oud-speler van onder meer Leeds United, red) vorig jaar heeft de club een boost gekregen. Hij was als speler al enorm fanatiek en is dat als trainer al helemaal, maar hij probeert iedereen enorm te helpen en is enorm positief. Ik was vroeger altijd middenvelder, maar ben hier vorig jaar op rechtsback terecht gekomen en daar niet meer weggegaan. Ik vind het prima, want het is geweldig om dit allemaal mee te maken. Komende zondag komen er ook vrienden en familie naar Wembley, dus dat wordt een bijzondere dag. Vrijdag vierden de supporters al groot feest, maar wij zeiden na afloop in de kleedkamer meteen tegen elkaar dat we pas echt mogen feesten als promotie zeker is. We weten dus wat ons te doen staat op Wembley,” vertelt Dijksteel, wiens contract bij Charlton Athletic nog een jaar doorloopt. 

Bij tegenstander Sunderland, dat de afgelopen twee seizoenen roemloos degradeerde, hoopt de Amsterdamse reservedoelman Robbin Ruiter (ex-FC Volendam, ex-FC Utrecht) na twee seizoenen afscheid te nemen met promotie. 

Bekijk hier de samenvatting van Charlton Athletic - Doncaster Rovers (2-3) van afgelopen vrijdag

Charlton Athletic en Sunderland stonden in 1998 ook al voor 78.000 toeschouwers tegenover elkaar op het oude Wembley, toen om promotie naar de Premier League. Na een waanzinnige 4-4 won Charlton toen met 7-6 na strafschoppen. Bekijk hieronder de beelden van die Wembley-klassieker.

Volledig scherm
Anfernee Dijksteel in duel met Tommy Rowe van Doncaster Rovers. © Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images