Harry Kane, de captain van het Engelse team.
Volledig scherm
Harry Kane, de captain van het Engelse team. © BSR Agency

Engelse captain Kane: ‘Bij racisme stappen we allemaal van het veld’

De spelers van het Engelse voetbalelftal hebben gezegd bij de komende interlands in de EK-kwalificatie van het veld te stappen als ze het slachtoffer worden van racisme. ,,Als één speler zich daardoor ongelukkig voelt houden we er allemaal mee op”, zei aanvoerder Harry Kane.

Engeland speelt vrijdag in Tsjechië en maandag in Bulgarije. De Engelsen hadden in hun voorbereiding een teambespreking over het onderwerp. ,,We hebben afgesproken wat het protocol is als er iets gebeurt”, zei de 21-jarige verdediger Fikayo Tomori van Chelsea, zonder daarover verder in details te treden.

Bij de wedstrijd tegen Bulgarije is het stadion gedeeltelijk leeg. De UEFA heeft al een straf uitgesproken voor eerder racistisch gedrag van de toeschouwers.

Kwalificatie voor de Europese titelstrijd lijkt voor de Engelsen, vorig jaar vierde op het WK in Rusland, nog slechts een formaliteit. Onder bondscoach Gareth Southgate is het land op weg weer een aansprekende voetbalnatie te worden. ,,Het mooiste is dat onze manier van spelen de fans weer aanspreekt”, zegt de trainer. ,,Het nationale team leeft weer, dat is het belangrijkste dat we de afgelopen jaren hebben bereikt. Dat we daarnaast steeds meer jonge spelers kunnen opstellen is natuurlijk helemaal een geweldige opsteker.”

Chelsea-verdediger Fikayo Tomori (21) kan vrijdag zijn debuut maken in de nationale ploeg van Engeland.
Volledig scherm
Chelsea-verdediger Fikayo Tomori (21) kan vrijdag zijn debuut maken in de nationale ploeg van Engeland. © Getty Images
  1. De zes meest adembenemende galavoorstellingen van 'de beste ploeg ooit’
    Barça onder Guardiola

    De zes meest adembene­men­de galavoor­stel­lin­gen van 'de beste ploeg ooit’

    'De beste ploeg ooit’, zo wordt het FC Barcelona in de jaren onder Pep Guardiola vaak beschouwd. Vandaag is het exact elf jaar geleden dat Guardiola met zijn tiki-takavoetbal de wereld én de Champions League veroverde, morgen is het negen jaar geleden dat ze dat opnieuw deden. Jarenlang speelden de Catalanen veel ploegen tureluurs. Dit zijn de zes beste wedstrijden uit het Guardiola-tijdperk.