Volledig scherm
Boca Juniors arriveert in Madrid. Ook op het vliegveld is veel politie op de been. © REUTERS

Grote politiemacht bij Superclásico in Madrid

Circa 2500 agenten van de Spaanse politie zullen zondag toezicht houden op een ordentelijk verloop van de Superclaśico tussen River Plate en Boca Juniors in Madrid. Volgens de plaatselijke autoriteiten gaat het om een duel met het hoogste veiligheidsrisico ooit in de voetbalhistorie van de Spaanse hoofdstad.

Bij de return tussen de twee Argentijnse clubs, in de finale van de Copa Libertadores (de Zuid-Amerikaanse variant van de Champions League in Europa), worden ongeveer 10.000 meereizende fans uit Argentinië verwacht. De twee supportersgroepen, die zeer vijandig met elkaar omgaan, worden op weg naar Spanje en in Madrid strikt van elkaar gescheiden gehouden om de kans op nieuwe confrontaties zo klein mogelijk te maken.

Vanuit heel Europa zullen waarschijnlijk tienduizenden Argentijnse voetbalfans naar stadion Bernabeu van Real Madrid komen om het duel bij te wonen. Dat maakt de Spaanse veiligheidsoperatie extra lastig.

Buenos Aires

Volledig scherm
De spelersbus van River Plate. © AFP

De return tussen de twee aartsrivalen zou eigenlijk op 24 november worden gespeeld in Buenos Aires. De spelersbus van Boca Juniors werd op weg naar stadion El Monumental echter met allerlei voorwerpen bekogeld door fans van River Plate. Heel wat voetballers in de bus raakten gewond of hadden last van het traangas waarmee werd gespoten. De wedstrijd werd in eerste instantie met een dag uitgesteld, maar Boca Juniors weigerde ook om zondag te spelen. De Zuid-Amerikaanse bond Conmebol wees daarna het stadion van Real Madrid aan als nieuwe locatie voor het zeer beladen duel.

De eerste wedstrijd in Buenos Aires eindigde in 2-2. De kampioen van Zuid-Amerika doet later deze maand mee aan het WK voor clubs.