Heftige beelden: Ola John ziet FC Porto-spits Marega na racisme van het veld stappen

VideoBizarre beelden uit de Portugese competitie. FC Porto-spits Moussa Marega werd racistisch bejegend, maar nadat hij een statement wilde maken, bleef steun voor hem uit. Sterker nog: zelfs zijn ploeggenoten leken boos op de aanvaller. Oud-FC Twentespeler Ola John zag het als speler van de thuisploeg allemaal aan.

FC Porto ging zondagavond op bezoek bij Vitória Guimarães, een duel waarin Marega (een in Frankrijk geboren international van Mali) gedurende de hele wedstrijd racistisch werd bejegend door fans van de thuisploeg. Hij nam uiteindelijk wraak door in de 60ste minuut de 1-2 (wat uiteindelijk ook de eindstand zou blijken) voor zijn rekening te nemen. 

Die goal vierde hij uitbundig, waarna er een tribunestoeltje naar hem werd geslingerd. Die pakte hij vervolgens op, hij deed alsof hij hem als een hoed op zijn hoofd zette, waarna hij het stoeltje wegsmeet. Voor die actie kreeg Marega vervolgens geel, opmerkelijk genoeg.

Daar bleef het echter niet bij. Marega was vanzelfsprekend boos over zijn gele kaart, waarna de racistische geluiden alleen maar heftiger werden. Een paar minuten later was de maat vol voor de aanvaller: hij wilde van het veld stappen. Zijn ploeggenoten (!) waren het daar echter niet mee eens en probeerden hem uit alle macht op het veld te houden. 

Marega zette zijn statement echter door en werd uiteindelijk noodgedwongen gewisseld door zijn trainer. Het lijdend voorwerp liep woedend de catacomben in, waarna de wedstrijd ‘gewoon’ werd hervat.

Reactie van Marega

Marega reageerde kort na de wedstrijd via Instagram al op het incident in Guimarães. ,,Ik wil deze idioten die alleen naar het stadion komen om racistische dingen te schreeuwen maar één ding zeggen: fuck you! Blijf voortaan lekker thuis. Ik dank ook de scheidsrechters voor het niet verdedigen van mij en voor het geven van een gele kaart aan mij, alleen omdat ik mijn huidskleur verdedig. Ik hoop dat ik je nooit meer op een voetbalveld ontmoet! Je bent een schande!!!!” 

Volledig scherm
© AFP