Volledig scherm
Ron Jans. © AP

Jans kapot na rel: ‘Ik voel me niet schuldig, want ik bén geen racist’

Eerste reactieEen achtbaan. Zo omschrijft Ron Jans zijn afgelopen dag, nadat hij tijdelijk moest terugtreden bij de Amerikaanse club FC Cincinatti vanwege een vermeende racismezaak.

Door Sander de Vries

,,Ik denk alleen maar: is dit echt wat er momenteel allemaal gebeurt?”, zegt de 61-jarige trainer in een eerste reactie. Om vervolgens zijn eigen vraag zelf te beantwoorden. ,,Ja, het is echt. De zomer is opeens een winter voor mij geworden.”

Quote

Ik ben inderdaad wat onhandig geweest door een stukje tekst mee te zingen.

Ron Jans

Volgens The Cincinatti Enquirer zou Jans, het N-woord (nigger) hebben gebruikt, terwijl hij in de kleedkamer meezong met een liedje dat werd gedraaid. ,,Ik ben inderdaad wat onhandig geweest door een stukje tekst mee te zingen”, erkent Jans. ,,Maar nu wordt van iets onhandigs iets heel groots gemaakt.”

Jans is voorlopig in afwachting van het onderzoek, waarvan de uitkomst zondag wordt verwacht. ,,Ik kan daarom niet inhoudelijk reageren op de zaak. Dat is me afgeraden door de club, van wie ik overigens heel veel steun ontvang: van de directie, stafleden en spelers. Daar ben ik wel heel blij mee.”

Wel wil de oud-trainer van onder meer FC Groningen en SC Heerenveen benadrukken dat hij zich ver houdt van alles wat met racisme te maken heeft. ,,Echt waar, ik haat slavernij, discriminatie en racisme”, zegt Jans. ,,Als ik kan helpen dat te bestrijden in de samenleving, dan doe ik heel graag mee. Ik heb onder meer het Apartheid Museum bezocht, heb veel films en boeken over dit onderwerp gekeken en gelezen.”

,,Ik heb zelf veel hiphop-nummers in mijn playlist staan. Maar het nummer dat in de kleedkamer werd afgespeeld kende ik niet”, vervolgt Jans. ,,Ik voel me niet schuldig. Want ik bén geen racist. Wat ik heb gedaan is in Amerika toch enigszins onhandig. Maar tussen een onhandige actie en wat er nu allemaal gebeurt – dat is niet te bevatten. Ik vind het echt hartstikke jammer, want ik heb het enorm naar mijn zin in Amerika. Deze hele situatie voelt gewoon zó vreemd aan.”

Volledig scherm
© FC Cincinnati
  1. Nieuwe MLS van start zonder Jans, maar met De Boer, Beckham en Henry
    Voorbeschouwing

    Nieuwe MLS van start zonder Jans, maar met De Boer, Beckham en Henry

    Strijden Frank de Boer en Atlanta United weer tot het einde mee om de titel in de Major League Soccer? Eindigt FC Cincinnati met Siem de Jong, Jürgen Locadia en Maikel van der Werff dit jaar niet als laatste? En hoe doet Thierry Henry het als coach van Montreal Impact in de Verenigde Staten? Met DC United - Colorado Rapids begint zaterdag om 19.00 uur het nieuwe seizoen in de MLS en ook voor Nederlanders is die competitie het volgen waard.