Keepers opgepast: dit is de nieuwe WK-bal en hij schijnt sneller dan ooit te zijn
Een WK dat voor de deur staat, betekent ook een nieuwe WK-bal. Wij stellen nummer 21 voor: Al Rihla. Maar wat kost zo’n bal? Wat zijn de unieke kenmerken? En hoeveel worden er versleten tijdens een WK? Al uw vragen over ‘de snelste bal ooit’ beantwoord.
Op het eerste WK van 1930 was er geen officiële bal aangewezen. De finalisten Argentinië en Uruguay wilden de finale met hun eigen bal spelen. De oplossing? De eerste helft werd afgewerkt met de Argentijnse Tiento, de tweede helft met de Uruguayaanse T-model. Zo’n met de hand gevlochten leren bal, die zwaarder werd als het regende.
Tot grote onvrede van dictator Mussolini werd ook de tweede WK-finale, die in Italië, gespeeld met een andere bal dan gepland. De Italiaanse Federale 102 werd gepasseerd voor een Engels model. Die ruzies zetten een evolutie in gang. De zichtbare hechtingen verdwenen en de panelen evolueerden naar een zigzagpatroon.
Na WO II mocht het gastland telkens de bal leveren. Een tijdlang werd zelfs een wedstrijd georganiseerd, waarbij verschillende producenten een exemplaar mochten insturen. Tot Adidas in 1970 het heft in handen nam. Hun iconische eerste exemplaar, de Telstar Durlast, werd wegens het grote succes ook vier jaar later nog gebruikt, en recent door Rusland gekopieerd. De bal met de zwart-witte vijfhoeken is een klassieker.
In 1986 werd overgestapt van leer naar synthetisch. En vanaf 1998 (de Tricolore) nam ook de kleur en decoratie toe. Van de Fevernova (goud-rood), Jabulani (geel-groen-rood) en Brazuca (groen-blauw-rood) zijn we nu bij Al Rihla (rood-blauw-roze-geel) beland.
Alle WK-ballen sinds 1930
• T-model en Tiento (Uruguay 1930)
• Federale 102 (Italië 1934)
• Allen (Frankrijk 1938)
• Superball (Brazilië 1950)
• Swiss World Champion (Zwitserland 1954)
• Top Star (Zweden 1958)
• Crack (Chili 1962)
• Slazenger Challenge (Engeland 1966)
• Telstar Durlast (Mexico 1970 en Duitsland 1974)
• Tango Durlast (Argentinië 1978)
• Tango España (Spanje 1982)
• Azteca (Mexico 1986)
• Etrusco Unico (Italië 1990)
• Questra (VS 1994)
• Tricolore (Frankrijk 1998)
• Fevernova (Zuid-Korea en Japan 2002)
• Teamgeist (Duitsland 2006)
• Jabulani (Zuid-Afrika 2010)
• Brazuca (Brazilië 2014)
• Telstar 18 (Rusland 2018).
Waar haalt Adidas de inspiratie?
Al Rihla bestaat uit 20 panelen en is voor zijn levendige ontwerp gebaseerd op de Arabische cultuur en hun unieke architectuur. Qua kleurgebruik - wit, rood, geel en blauw - is Adidas afgegaan op de kleuren van de Qatarese vlag (rood en wit), de traditionele witte Arabische kleding.
Rihla betekent letterlijk ‘reizen’, of doelt op het reisboekje waar aantekeningen in worden bijgehouden. ‘The Rihla’ is ook een oud Arabisch boek geschreven door ontdekkingsreiziger Ibn Battuta, waarin die in de veertiende eeuw z’n eigen reisverhalen door onder meer Byzantium, India, China en Spanje bijhield. ,,En reizen is wat Al Rihla letterlijk gaat doen. Vanaf de lancering reist de bal naar tien steden over de hele wereld, om de toegankelijkheid en gelijkheid in de sport te verbeteren.”
Heeft de bal speciale kenmerken?
De bal vliegt en tolt sneller, wat allemaal te danken is aan de optimalisatie van de aerodynamica. De afgelopen jaren is de bal steeds meer geëvolueerd naar een ‘perfect’ aerodynamisch geheel, met ook nu kleine inhammetjes in het oppervlak om de lucht makkelijk langs het leer te begeleiden. Zo houdt de bal de meest constante vluchtroute aan. Adidas beweert dat Al Rihla de snelste bal tot nog toe is.
,,Het voetbal wordt steeds sneller, en in die evolutie is het belangrijk om accuraat en stabiel te blijven”, klinkt het bij ontwerpster Franziska Löffelmann. Hiervoor werd de bal onder meer getest in laboratoria en windtunnels.
Wat kost dat?
Voor een officieel exemplaar legt u op de website van Adidas een slordige 140 euro op tafel. Een miniatuurversie is iets vriendelijker voor de portemonnee: 15 euro. 1 procent van de omzet gaat naar Common Goal, een collectief fonds dat investeert in maatschappelijke organisaties die achtergestelde gemeenschappen een boost willen geven met behulp van voetbal.
Waarom is er soms kritiek op de bal?
Elke vier jaar steken enkele critici de kop op bij het uittesten van de bal. Neem nu de Fevernova, die naar verluidt te licht was en dus te veel hoogte nam. Of de Teamgeist, die te veel zou zwabberen. Of de Jabulani, die plots van een tollende naar een loodrechte vlucht door het luchtruim overschakelde. Bij de Brazuca en de Telstar zat dat al beter.
De bal is natuurlijk het belangrijkste element van het spelletje. Als je elke dag met een bepaalde bal traint en tijdens het belangrijkste toernooi van het jaar moet je plots met een licht afwijkend exemplaar spelen, is dat toch even wennen.
Hoeveel ballen worden er gebruikt tijdens een WK?
De cijfers van het WK in Brazilië (2014) zijn bekend. Toen werden er in totaal 3.240 ballen gebruikt over het hele toernooi: 20 per wedstrijd. Telkens werden de gegevens van die wedstrijd (data, teams en locatie) op de ballen gedrukt. Hergebruiken was dus geen optie. Elk land kreeg ook 20 trainingsballen ter beschikking.
Is zo’n bal duurzaam?
Er is dit jaar meer tijd dan anders gestoken in de milieuvriendelijkheid van de bal. ,,Er werd alleen inkt en lijm op basis van water gebruikt tijdens de productie”, stelt Adidas in de aankondiging. ,,Dat maakt het de meest duurzame WK-bal ooit gemaakt.”
Wat gebeurt er met de gebruikte ballen na een WK?
De ballen worden voor verschillende doeleinden gebruikt, maar allemaal komt het op hetzelfde neer: marketing. Teams en scheidsrechters krijgen er een mee als souvenir, de gaststeden krijgen een exemplaar, partners van de FIFA ook en er gaan er ook een paar naar musea. De specifieke wedstrijdballen van een bepaald land gaan natuurlijk naar marketingteams van het land in kwestie, die dan kunnen worden verloot. Denk dus niet dat er binnenkort zomaar een zak gebruikte WK-ballen wordt afgezet bij een groepje Qatarese kinderen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Dick Advocaat juicht vanavond voor Van Bronckhorst: ‘Gio verdient het om mij uit de boeken te spelen’
Giovanni van Bronckhorst hoopt vanavond zijn eerste prijs als trainer van Rangers FC te winnen. De Nederlandse trainer staat met de Schotse club in de finale van de Europa League, waarin Eintracht Frankfurt vanaf 21.00 uur in Sevilla de tegenstander is. -
Frankfurt-aanvoerder deelt niet alledaags aandenken aan heroïsche Europa League-finale
Eintracht Frankfurt schreef gisteravond historie in Sevilla. De Duitse club won er de Europa League ten koste van de Rangers, maar dat verliep niet zonder slag of stoot. Vraag dat maar aan Sebastian Rode. -
‘Lieke Martens verruilt Barcelona voor Parijs’
Lieke Martens gaat FC Barcelona na vijf jaar verlaten, weet de Franse krant Le Parisien. De aanvalster van het Nederlands vrouwenelftal speelt komend seizoen voor Paris Saint-Germain.
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Oranje, bekerfinale en nét geen Champions League voor Mark Flekken: ‘Snap dat mensen niet wisten wie ik was’
Voor Mark Flekken was het seizoen een achtbaan. Debuterend in Oranje, met SC Freiburg een ticket voor de Europa League gepakt en vandaag de kans om de Duitse beker tegen Red Bull Leipzig te pakken in Berlijn. -
Lieke Martens maakt week voor Champions League-finale rentree bij FC Barcelona
Lieke Martens heeft haar rentree gemaakt na maandenlang blessureleed. De 29-jarige linksbuiten viel tien minuten voor tijd in tijdens FC Barcelona - Atlético Madrid (2-1) in het Estadi Johan Cruyff.