Volledig scherm
© REUTERS

Kijkcijferrecords in Duitsland

FOX Sports heeft gisteren met de uitzendingen over de Bundesliga in Nederland honderdduizenden tv-kijkers getrokken. De kraker van de dag, Borussia Dortmund-Schalke 04, trok 203.000 kijkers. Het duel werd op FOX Sports 1 uitgezonden en was daardoor in veel Nederlandse huiskamers gratis te bekijken.

Normaliter is de Duitse competitie niet heel erg in trek bij de Nederlandse voetbalfan. De Bundesliga, normaal achter de decoder op FOX Sports-kanaal 4, trekt gemiddeld minder dan 100.000 kijkers per duel.

Gisteren, ruim twee maanden nadat de eerste grote Europese topcompetitie werd hervat, was alles anders. FOX Sports pakte de hele zaterdag uit, met 's middags de Tweede Bundesliga (VfL Bochum - 1. FC Heidenheim was goed voor 43.000 tv-kijkers in Nederland) en de rest van de dag alle Bundesliga-duels op de diverse kanalen van de betaalzender. Naar Eintracht Frankfurt-Borussia Mönchengladbach, ook op FOX 1, keken gisteravond 94.000 mensen.

Leipzig - Freiburg, achter de decoder op FOX 2, moest het met beduidend minder doen. 11.000 Nederlanders schakelden daarvoor in. Augsburg-VfL Wolfsburg was op FOX Sports 3 goed voor 4.000 ‘bezoekers’.  Cijfers van de duels van gisteren op FOX 4, 5 en 6 worden niet meer geregistreerd.

De hervatting zorgde bij de Duitse tv-zender Sky kijkcijferrecords. In totaal 6 miljoen mensen volgden de duels. De betaalzender registreerde bij het begin van Borussia Dortmund - Schalke 04 3,68 miljoen kijkers, meldt de website DWDL.de. Dat is het dubbele van het normale aantal op zaterdagmiddag. Een kleine 2,5 miljoen mensen volgde de wedstrijden via het open kanaal van de zender, Sport News, dat voor een keer de duels live bracht. Het marktaandeel op de betaalzender bedroeg 27,4 procent, op het open kanaal 18,2 procent. De zender berekende dat in de doelgroep, 14- tot 49-jarigen, er zelfs sprake was van een marktaandeel van meer dan 60 procent. Bij de avondwedstrijd tussen Eintracht Frankfurt en Borussia Mönchengladbach waren de cijfers weer op het normale niveau: 740.000 voor de live-uitzending op de betaalzender.