Volledig scherm
Doelpuntenmaker Leroy Sané viert de 0-1 met Serge Gnabry (l) en aangever Joshua Kimmich. © REUTERS

Sané en Reus bezorgen Duitsland simpele zege in Wit-Rusland

EK-kwalificatieIn de EK-kwalificatiegroep van Oranje maakte Duitsland zaterdagavond geen fout. Onder leiding van coach Marcus Sorg boekte de bij vlagen frivole Mannschaft een simpele uitzege bij Wit-Rusland: 0-2.

Door de overwinning van de concurrent staat Nederland nu derde in groep C met drie punten uit twee duels. Duitsland heeft drie punten meer. Noord-Ierland heeft zelfs zes punten meer dan Oranje, al heeft de koploper die eerder op de avond won van Estland (1-2) wel een duel meer gespeeld.

In Borisov zat Marcus Sorg als eindeverantwoordelijke op de bank bij Duitsland. De 53-jarige assistent-bondscoach verving Joachmi Löw, die nog niet hersteld is van het ongeluk dat hij onlangs kreeg tijdens het sporten. Löw heeft last van een vernauwing van een slagader waardoor Sorg ook dinsdag in de thuiswedstrijd tegen Estland de leiding heeft.

Duitsland kwam tegen Wit-Rusland al vroeg op een verdiende voorsprong. Nadat Serge Gnabry, Lukas Klostermann en Marco Reus kansen om te scoren onbenut hadden gelaten, sloeg Leroy Sané in de dertiende minuut wél toe. De aanvaller van Manchester City, die deze zomer mogelijk verkast naar Bayern München, rondde fraai af na voorbereidend werk van Joshua Kimmich.

De Mannschaft domineerde vrijwel de hele wedstrijd, maar moest af en toe wel degelijk oppassen voor de thuisploeg. Zo kreeg Wit-Rusland na een half uur een uitstekende kopkans via Nikita Naumov. Manuel Neuer stond met een prima reflex de gelijkmaker in de weg.

Het duurde even voordat het voorin soms te lichtzinnige Duitsland de beslissende tik had uitgedeeld. Na ruim een uur spelen gooide Reus het duel in het slot. Na weer een uitgebreide aanvalsopbouw dook de aanvaller van Borussia Dortmund vrij voor het doel op: 0-2. Na die goal werd het voetbal van de Duitsers nog frivoler dan het al was. Een doelpunt leverde het overwicht echter niet meer op.