Volledig scherm
Robbin Ruiter stopt een penalty namens Sunderland, dat zondag op een vol Wembley om promotie speelt. © Sunderland

Sunderland-keeper Ruiter kijkt uit naar finale op Wembley: ‘Onze fans verdienen promotie’

InterviewDe Amsterdamse doelman Robbin Ruiter (32) maakte in de zomer van 2017 transfervrij de overstap van FC Utrecht naar Sunderland. Met de zesvoudig kampioen van Engeland degradeerde Ruiter vorig seizoen naar de League One, maar komende zondag kunnen The Black Cats terugkeren naar het Championship als op Wembley wordt gewonnen van Charlton Athletic. ,,De trouwe fans van deze club verdienen promotie.”

Ruiter weet dat de druk zondag bij Sunderland ligt, dat qua aanhang en historie tot de grootste clubs van Engeland behoort. Sportief raakte de club uit het noordoosten van het land de afgelopen jaren flink in verval, maar onder nieuwe eigenaren is de weg omhoog dit seizoen weer ingezet op het derde niveau. ,,Het zijn twee bijzondere jaren geweest, maar ik hoop op Wembley mooi af te kunnen sluiten. Een paar jaar geleden was ik met m’n vader nog bij een stadiontour op Wembley. Leeg vond ik het toen al een indrukwekkend stadion, maar straks ben ik er voor de tweede keer in twee maanden als speler terwijl het vol is. Ik denk dat er geen stoeltje meer vrij zal zijn, want deze wedstrijd leeft enorm bij beide clubs.”

Ruiter speelde een voorname rol in de Netflix-docu Sunderland ‘Til I Die, waarin de club van binnenuit werd gevolgd na de degradatie uit de Premier League. Het idee was om de club te volgen in de weg omhoog, maar Sunderland degradeerde vorig seizoen dus opnieuw. Dit seizoen is de cameraploeg van Netflix opnieuw dagelijks aanwezig op de Academy of Light (het moderne trainingscomplex van Sunderland) en het Stadium of Light, waar dit seizoen nog altijd gemiddeld 33.000 toeschouwers naar de wedstrijden van hun club komen kijken. ,,Ik vind het vooral mooi dat mijn zoon de beelden later kan terugzien, want die was drie maanden oud toen we naar Sunderland kwamen,” zegt de voormalig keeper van FC Volendam en FC Utrecht.

Sunderland AFC on Twitter

Sunday 💭 #NotDoneYet

Intensiteit en beleving

Volledig scherm
Vreugde bij de spelers en supporters van Sunderland. © BSR Agency

Ruiter geniet in Engeland van de intensiteit op de trainingen en in de wedstrijden, maar ook van de beleving van de supporters. ,,Op Boxing Day zaten er 46.000 mensen in ons stadion. Komende zondag zullen er ook weer zo’n 45.000 supporters afreizen naar Wembley,” vertelt Ruiter. ,,Promotie zou het verhaal natuurlijk wel compleet maken. Het drama van de degradatie in het eerste seizoen en in het tweede seizoen de promotie op Wembley. Het is nu aan ons om de laatste stap te zetten. Het was best een domper dat we niet rechtstreeks promoveerden, maar nu moet het maar via de play-offs. We schakelden afgelopen week in de halve finale Portsmouth uit. Eind maart verloren we in de finale van de EFL Trophy nog van Portsmouth. Ook toen zaten er 85.000 fans op Wembley, dat verwacht ik zondag ook minimaal,” zegt Ruiter.

Gebroken vinger

Quote

Mijn contract loopt af, maar eerst wil ik nog afscheid nemen met promotie

Robbin Ruiter

Ruiter kwam in zijn eerste seizoen bij The Black Cats tot aan zijn vingerbreuk in februari tot 20 duels, maar keepte dit seizoen slechts veertien minuten in de League One. Daarnaast speelde Ruiter nog zes bekerduels, waarin hij slechts één tegengoal kreeg. ,,Na de degradatie is er veel veranderd bij de club. Er kwamen nieuwe eigenaren en een nieuwe Schotse manager (Jack Ross, red.), die zijn eigen Schotse keeper (Jon McLaughlin, red.) meenam. Hij gaf bij onze eerste ontmoeting na de zomerstop al aan dat ik tweede keeper zou zijn en daar moest ik het mee doen. Mijn contract loopt af en ik zal waarschijnlijk vertrekken, maar eerst wil ik nog afscheid nemen met promotie. Dat verdienen onze fans enorm. Ze reizen het hele land af om ons te zien spelen. Wij reizen dit seizoen ook veel vaker met de bus omdat de club kosten wil besparen. We kwamen afgelopen vrijdag bijvoorbeeld pas om 6 uur ’s ochtends terug in Sunderland na een busreis van 888 kilometer vanuit Portsmouth. De afstanden vanuit Sunderland zijn groot, maar ons uitvak zit altijd vol. Op nieuwjaarsdag speelden we om 1 uur uit bij Blackpool voor 12.000 toeschouwers, waarvan 9.000 van ons. De druk ligt zondag bij ons, maar we hebben genoeg ervaring in de ploeg om het karwei nu af te maken.”

Ruiter gaat daarna rustig op zoek naar een nieuwe club. ,,Ik ben pas 32 jaar, dus ik wil nog wel een paar jaar lekker keepen. Dat kan bij een club in Nederland zijn, maar in het buitenland is ook prima. Spijt van mijn keuze voor Sunderland heb ik zeker niet.”

Volledig scherm
© BSR Agency