André Paus: „Voetbal is voorlopig bijzaak.”
Volledig scherm
André Paus: „Voetbal is voorlopig bijzaak.” © Orange Pictures

Twentse trainer André Paus op Malta: lekker weer, maar bijna niet naar buiten

MOSTA - Aangename temperatuur, mooie stad, het is normaal gesproken prima toeven voor de Twentse voetbaltrainer André Paus op Malta. Maar ook op het eiland is door het coronavirus nu alles anders.

André Paus werd in september aangesteld als trainer van Birkirkara FC. De ploeg stond voorlaatste in de hoogste voetbalcompetitie van Malta, Paus moest zorgen voor betere tijden. Dat lukte. Birkirkara klom naar de subtop en doet, met nog zes speelrondes te gaan, volop mee voor Europees voetbal. Als de competitie tenminste wordt uitgespeeld. „Tot 6 april ligt alles sowieso stil. Mochten we in mei kunnen beginnen, dan zou het nog kunnen. We wachten af. Voetbal is voorlopig bijzaak”, zegt de coach vanuit zijn appartement in Mosta. Normaal gesproken is er van alles te beleven in de stad in het midden van Malta, zeker nu de temperatuur weer omhoog gaat richting twintig graden. „Maar de straten in de stad zijn helemaal leeg”, weet Paus. „Je mag een korte wandeling maken om naar de supermarkt te gaan, veel meer niet. De mensen hier houden zich, in tegenstelling tot Nederland, keurig aan de gemaakte afspraken en blijven zo veel mogelijk binnen. Doe je dat niet, dan krijg je een boete van 3000 euro. De supermarkt is open om de noodzakelijke levensmiddelen te halen, verder is alles gesloten. Voordat je naar binnen mag in de supermarkt, moet je eerst je handen wassen en krijg je een medische check.”

Quote

De mensen hier houden zich, in tegenstel­ling tot Nederland, keurig aan de gemaakte afspraken en blijven zo veel mogelijk binnen. Doe je dat niet, dan krijg je een boete van 3000 euro

André Paus, trainer op Malta

Onmogelijk

Een tijdje geleden wilde Paus even terug naar Deurningen om bij z’n gezin te kunnen zijn, maar dat bleek uiteindelijk toch niet haalbaar. Inmiddels is naar Nederland reizen helemaal onmogelijk en is (video)bellen de enige optie om het thuisfront te zien/spreken. ,,Als je wel zou kunnen vliegen was het ook geen optie meer om te gaan, want dan moet je bij terugkomst op Malta hoe dan ook twee weken in quarantaine.”

Geen doel

De eerste weken keek Paus veel wedstrijden terug om de tijd door te komen in zijn appartement, inmiddels valt er weinig tot niets meer te analyseren. „Je hebt niet echt een doel, dat maakt het lastig”, vertelt de Tukker. De spelers van Birkirkara krijgen wekelijks een individueel programma toegestuurd. „En met de techniek van tegenwoordig kunnen we tot in detail controleren of ze zich aan het programma houden.”

Nieuw contract?

Verder is het wachten, veel wachten en denkt Paus ook na over z’n toekomst. Blijft hij komend seizoen bij Birkirkara? „De club wil verlengen, maar ik ben er nog niet uit. Eerst maar eens kijken of we de huidige competitie überhaupt uitspelen.”