Van werkweigering tot een ander shirt dragen: de manieren waarop je een transfer kunt forceren
Wat hebben Klaas-Jan Huntelaar, Luis Suárez, Frank en Ronald de Boer, Lionel Messi, Steven Bergwijn, Virgil van Dijk en Didier Lamkel Zé gemeen? Ze probeerden op geheel eigen wijze een transfer te forceren. De opties op een rij.
Delen per e-mail
De open kaart
Na zijn twee treffers tegen FC Twente vertelde Klaas-Jan Huntelaar dat hij openstond voor een vertrek bij Ajax om zijn andere grote voetballiefde, Schalke 04, te behoeden voor degradatie uit de Bundesliga. Voor de camera’s van ESPN zei de spits van Ajax: ,,Ik heb inderdaad tegen Marc Overmars gezegd dat Ajax het mij moet gunnen als ik het wil. Marc ging nog kijken. Waar ik naar neig? Ik weet het nog niet, misschien maak ik het morgen wel bekend. Ik ga er eens een nachtje over slapen, maar eens even genieten van deze wedstrijd.”
Deze week kwam er witte rook uit Gelsenkirchen: Huntelaar vertrekt naar de hekkensluiter van de Bundesliga en sluit zijn carrière af bij Schalke 04. De 37-jarige spits speelde open kaart en zijn wens werd ingewilligd.
De arbitragecommissie
Een advocaat in de arm nemen en dan naar de arbitragecommissie van de KNVB stappen om op die manier een transfer forceren. Hier zijn tal van voorbeelden van te noemen. De broers Frank en Ronald de Boer, bijvoorbeeld. Ze wilden graag vertrekken bij Ajax. FC Barcelona stond op de stoep voor Frank, Ronald kon waarschijnlijk naar Arsenal. Ajax weigerde de tweeling te laten gaan, omdat de club hen te belangrijk vond. Dus spanden de broers een arbitragezaak aan, omdat beiden naar eigen zeggen hun positie konden verbeteren. Voor de arbitragecommissie bleek dit geen gegronde reden voor een vertrek. Een half jaar later vertrokken de broers alsnog met zijn tweeën naar FC Barcelona. Later noemden zij de manier waarop de overstap tot stand is gekomen het enige smetje op hun carrière.
Of neem Luis Suárez die als 20-jarige aanvaller bij FC Groningen in zijn eerste seizoen direct clubtopscorer werd. Die prestaties waren ook Ajax niet ontgaan. De Uruguayaan wilde hoe dan ook naar de hoofdstad vertrekken. FC Groningen wilde 9,5 miljoen euro, Ajax betaalde 7,5 miljoen. Suárez stapte zelf naar de arbitragecommissie, omdat hij zich bij Ajax sportief en financieel kon verbeteren.
Dat zag de arbitragecommissie, maar dat was toch geen reden om het contract te laten ontbinden. Daarnaast had de spits gezegd graag nóg een jaar in Groningen te willen blijven. ,,Er is sprake van een sportieve verbetering bij een overgang van FC Groningen naar Ajax, maar de verschillen tussen de recente prestaties van beide clubs zijn echter niet zodanig dat gesproken kan worden van onmiskenbare aanmerkelijke sportieve verbetering”, oordeelde de commissie. Een dag later was de transfer beklonken voor 7,5 miljoen euro inclusief 1 miljoen aan bonussen.
Aangetekende brief
Lionel Messi pakte het anders aan. De Argentijnse steraanvaller wilde in goed overleg uit elkaar met FC Barcelona ondanks zijn doorlopende contract tot de zomer van 2021. De inmiddels vertrokken directeur Josep Maria Bartomeu weigerde om met hem in gesprek te gaan, schreef de Spaanse sportkrant Sport afgelopen zomer. Dus koos Messi een andere route en stuurde een burofax, een officieel aangetekende brief waarin hij zijn vertrekwens bekendmaakte. Hij ontbrak op de eerste training onder Ronald Koeman.
De soap ontstond zo: in een clausule staat dat hij zijn contract vóór 10 juni eenzijdig mag verscheuren. Door de coronacrisis en het verlengde seizoen was deze deadline verstreken. Dus wilde Bartomeu daar niets van weten. Het was 700 miljoen euro betalen (transfersom) of wachten tot de zomer van 2021 om transfervrij te vertrekken. Inmiddels is Messi met de vertrokken Luis Suárez topscorer in La Liga met elf doelpunten.
Werkweigering
Voor Steven Bergwijn was er interesse vanuit Londen. Tottenham Hotspur wilde de aanvaller van PSV graag inlijven, maar een duel met FC Twente stond nog op het programma. Daar had de vleugelspeler geen trek in. Een telefoontje met trainer Ernest Faber pakte Bergwijn op als vrijbrief om naar Londen te vliegen, terwijl de directie hem dat had verboden. Twee dagen later maakte Spurs 30 miljoen euro over naar Eindhoven. De deal was beklonken.
Officieel transferverzoek
Virgil van Dijk vond het in de zomer van 2017 tijd voor een stap hogerop en maakte dat in een aantal gesprekken kenbaar bij de directie van Southampton, die onder geen beding wilde meewerken aan een vertrek van de toen 26-jarige verdediger. Hij moest in de voorbereiding op het nieuwe seizoen 2017-2018 apart trainen van de groep en kreeg een boete van twee weeksalarissen, maar werd later in genade aangenomen.
Via een officieel transferverzoek wilde hij een overstap forceren. Die route betreurde hij in een officieel statement. ,,Ik had gehoopt een goede relatie te behouden met iedereen bij de club, maar helaas is die in het licht van de recente ontwikkelingen ernstig aangetast. Ik ben iedereen bij Southampton erg dankbaar, maar nu is het voor mij tijd om de volgende stap te zetten. Hopelijk vinden we voor alle partijen de beste oplossing.” De transfer kwam er. Een half jaar later was Van Dijk destijds met 80 miljoen euro duurste verdediger in de historie.
Een ander shirt dragen
Begin dit jaar baarde Didier Lamkel Zé opzien met zijn manier om een transfer te forceren. De aanvaller uit Kameroen is al een tijdje uit de gratie bij Royal Antwerp FC en wil deze transferwindow nog vertrekken. Het liefst naar Panathinaikos. Bij aankomst op de training droeg hij een shirt van Anderlecht. Een dag later, kondigde hij op Instagram aan, zou hij het shirt van aartsrivaal Germinal Beerschot aantrekken. ,,Het is simpel: ik wil naar Griekenland vertrekken. Ik heb mijn persoonlijk akkoord gegeven. Speel niet met mijn carrière”, zei Zé.
Deze tactiek werkt vooralsnog niet. Hij staat nog altijd onder contract in Antwerpen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Samenvatting
United maakt einde aan indrukwekkende zegereeks City met winst in derby
Manchester City heeft voor het eerst sinds 21 november 2020 een wedstrijd verloren. Manchester United won vanavond door goals van de Portugese spelmaker Bruno Fernandes (penalty) en linksback Luke Shaw met 0-2 in de 185ste editie van de stadsderby van Manchester. -
Standard schakelt Vormer en co uit in Belgische beker
Standard Luik heeft landskampioen Club Brugge uitgeschakeld in de kwartfinales van het Belgische bekertoernooi. De nummer 10 van de Belgische competitie versloeg op eigen veld de koploper met 1-0. Jackson Muleka maakte kort na de rust het doelpunt. -
Samenvatting
Spaanse media na ‘magische’ avond: ‘Legendarische Koeman’
Na de comeback van Barcelona in de halve finale van de Copa del Rey tegen Sevilla (3-0) wordt Ronald Koeman door de Spaanse media vandaag de hemel in geprezen. De trainer krijgt alle credits voor de metamorfose die de ploeg onder zijn leiding heeft ondergaan. -
Domper voor Koeman: sterkhouder Piqué opnieuw weken lang aan de kant
Ronald Koeman moet het bij Barcelona weer een tijdje doen zonder Gerard Piqué. De ervaren verdediger heeft een knieblessure overgehouden aan de return tegen Sevilla in de halve finales van het Spaanse bekertoernooi. Medisch onderzoek wees donderdag uit dat Piqué één van de banden in zijn rechterknie heeft verstuikt. -
Zondag presidentsverkiezingen
Koeman heeft toekomst bij FC Barcelona niet in eigen hand: ‘Ik concentreer me op de wedstrijden’
Ronald Koeman beseft dat zijn toekomst bij FC Barcelona kan afhangen van de uitslag van de verkiezingen voor een nieuwe voorzitter van de Spaanse topclub. Zondag wordt de opvolger van de opgestapte Josep Maria Bartomeu bekend gemaakt.
-
Video
Promes scoort voor Spartak bij ruime zege op Krasnodar van Vilhena
Quincy Promes heeft zijn eerste goal voor Spartak Moskou te pakken sinds zijn terugkeer in Rusland. De 29-jarige aanvaller uit Amsterdam maakte vanmiddag al na acht minuten de 2-0 tegen FK Krasnodar, de ploeg van Tonny Vilhena. Het werd uiteindelijk 6-1 in de hoofdstad van Rusland. -
Didier Lamkel Zé
Fans Antwerp willen probleemkind in de vijver gooien: politie houdt situatie in de gaten
Didier Lamkel Zé, die het met zijn gedrag volledig heeft verbruid bij de fans van Antwerp FC, wordt bij zijn huis in de gaten gehouden door de politie. De international van Kameroen droeg deze week een shirtje van Anderlecht en dreigde ook een shirt van aartsrivaal Beerschot te dragen om op die manier een transfer te forceren. -
Van Aanholt opnieuw racistisch bejegend: ‘Daarom knielen we’
Patrick van Aanholt is gisteren na de Premier League-wedstrijd tegen Manchester United (0-0) racistisch bejegend op social media. De linksback, die de hele wedstrijd speelde bij Crystal Palace, liet zijn volgers op Instagram zien wat voor bericht hij ontving. De verdediger zette er zelf de tekst bij: ,,Dit is waarom we knielen.”