Franky Vercauteren (62) bij zijn presentatie als coach van Anderlecht vandaag.
Volledig scherm
Franky Vercauteren (62) bij zijn presentatie als coach van Anderlecht vandaag. © BELGA

Vercauteren over zijn trainersrol bij Anderlecht: ‘Alles is teamwork’

Hulp voor KompanyDe nieuwe hoofdcoach Franky Vercauteren moet het dolende Anderlecht weer op het juiste spoor zetten. De 62-jarige Belg is naar eigen zeggen klaar voor de uitdaging in het ambitieuze project van speler-veldtrainer Vincent Kompany. ,,Ik ben hier niet om de dingen te veranderen, maar wel om ze te verbeteren”, zei hij vandaag bij zijn presentatie.

Anderlecht staat na tien wedstrijden in de Pro League op de blamerende dertiende plaats met slechts negen punten. De Belgische topclub streeft onder leiding van de teruggekeerde verdediger Kompany (33) naar aanvallend voetbal met een sterk verjongd team. De resultaten vallen tot dusver echter zwaar tegen.

,,Maar ik ga de filosofie niet veranderen”, verzekerde Vercauteren, die vorige week donderdag als ‘supervisor’ aan de technische staf werd toegevoegd. ,,Ik ga de lijn doortrekken en kijken wat er beter kan om meer wedstrijden te winnen. Ik wil gaan bijdragen aan het project. Ik heb intern al veel gesprekken gevoerd, ook met Vincent, maar het is zeker niet de bedoeling om iets te veranderen wanneer dat niet nodig is. Maar als ik iets moet aanpassen, zal ik niet twijfelen dat te doen", zegt Vercauteren, die van 2005 tot 2007 al hoofdtrainer van Anderlecht was. Daarna was hij onder meer coach van België (2009), Racing Genk, Sporting Lissabon, KV Mechelen en Cercle Brugge. 

Door de komst van Vercauteren is het nog niet altijd even duidelijk wie welke rol vervult in de omvangrijke staf. ,,Alles is teamwork, iedereen die kan bijdragen aan een resultaat is van belang. We zullen intern veel discussiëren en zelfs verschillende standpunten hebben, maar we zullen met één visie naar buiten komen en er is één coach die beslist. We willen een zo hoog mogelijk rendement halen.”

Anderlecht-coach Franky Vercauteren en Anderlecht-directeur Michael Verschueren zagen de Belgische recordkampioen vrijdagavond met 1-2 winnen bij Charleroi.
Volledig scherm
Anderlecht-coach Franky Vercauteren en Anderlecht-directeur Michael Verschueren zagen de Belgische recordkampioen vrijdagavond met 1-2 winnen bij Charleroi. © BELGA
  1. De zes meest adembenemende galavoorstellingen van 'de beste ploeg ooit’
    Barça onder Guardiola

    De zes meest adembene­men­de galavoor­stel­lin­gen van 'de beste ploeg ooit’

    'De beste ploeg ooit’, zo wordt het FC Barcelona in de jaren onder Pep Guardiola vaak beschouwd. Vandaag is het exact elf jaar geleden dat Guardiola met zijn tiki-takavoetbal de wereld én de Champions League veroverde, morgen is het negen jaar geleden dat ze dat opnieuw deden. Jarenlang speelden de Catalanen veel ploegen tureluurs. Dit zijn de zes beste wedstrijden uit het Guardiola-tijdperk.