Zo gaat de Keizerstraat er na de aanstaande metamorfose uit zien.
Volledig scherm
Zo gaat de Keizerstraat er na de aanstaande metamorfose uit zien. © gemeente Deventer

Aanpak Keizerstraat in Deventer binnenstad begint in april

De ingrijpende opknapbeurt van de Keizerstraat, de belangrijkste entree tot de Deventer binnenstad, begint in april.  Het gaat dan tot december duren eer het werk (grotendeels) klaar is en de straat volledig te gebruiken is.

De Keizerstraat krijgt een uitnodigender uitstraling. Met rode klinkers, meer bomen en groen en nieuwe (LED-verlichting). De gemeente steekt meer dan een miljoen euro in de operatie.

Fases

Het werk wordt in fases uitgevoerd. Nadat een aannemer is geselecteerd, is de bedoeling dat het werk in april, op z'n vroegst na Goede Vrijdag (10 april), kan beginnen. Tussen de Deventer Zomerkermis en Deventer op Stelten wordt er niet gewerkt in de straat.

Voor Dickens, half december, moet het werk grotendeels klaar zijn.

De meeste overlast wordt verwacht na de zomerbouwvak. Na die zomervakantie wordt tussen de Geert Grootestraat en Pikeursbaan het riool vervangen, worden kabels en leidingen verlegd en wordt het regenwater afgekoppeld. Er komt een apart systeem, dat het regenwater infiltreert in de ondergrond. Daarmee komt het niet meer in het riool, dat zo ontlast wordt. In die fase wordt ook de fundatie van de nieuwe weg opgebouwd en kan de nieuwe bestrating worden gelegd. In die periode is er een omleiding voor bevoorradend verkeer.

In de Keizerstraat worden extra bomen geplant en bij bestaande bomen wordt beplanting aangebracht. Ook komen er duidelijke plekken waar fietsen gestald kunnen worden in de Keizerstraat.

Eenrichtingsverkeer

Uitgangspunt bij de herinrichting is dat de Keizerstraat tussen Singel en de kruising met de Pikeursbaan/Brinkpoortstraat eenrichtingsverkeer wordt. Autoverkeer kan via de Keizerstraat dan niet meer zoals nu nog het geval is bij de Deventer Schouwburg de binnenstad uit. Gevolg is wel dat het eenrichtingsverkeer in de Brinkpoortstraat wordt omgedraaid. Zoals de Stentor eerder meldde, trapt wethouder Frits Rorink (CDA) bij die aanpassing vooralsnog op de rem na zorgen vanuit de binnenstad. Eerst worden er metingen uitgevoerd naar de verkeerseffecten van de aanpassingen. Dat gebeurt omdat aanwonenden van de Brinkpoortstraat alsmede de directie van de Centrumgarage vrezen dat de Singelstraat, de straat waarop de Brinkpoortstraat uitkomt, dichtslibt en de doorstroming op de Singel, de ring rond de binnenstad, stokt.