Volledig scherm
In Deventer opende onlangs coffeeshop 't Ankertje op de plek waar jarenlang De Kikker was gevestigd. Deventer telt daarmee weer vier coffeeshops. © Ronald Hissink

Aantal coffeeshops in regio al jaren stabiel

Zwolle kreeg er één bij, Deventer raakte er één kwijt. Daarmee bleef het aantal coffeeshops in deze regio in 2018 op 23 staan. In 2019 liggen de kaarten wel weer anders.

Dit blijkt uit het rapport ‘Coffeeshops in Nederland’, dat deze week naar de Tweede Kamer is gestuurd. Daaruit blijkt dat Nederland 567 coffeeshops telt, verspreid over 102 gemeenten. Sinds de vorige landelijke meting eind 2016 – toen het aantal coffeeshops nog op 573 lag – zijn er 14 coffeeshops verdwenen en acht bijgekomen. Uit het rapport blijkt dat ook in 2019 de stabilisatie van het aantal coffeeshops doorzet: in maart 2019 is het aantal coffeeshops iets gestegen naar 570.

Apeldoorn

In deze regio is het aantal coffeeshops al jaren vrij stabiel. Tien gemeenten hebben er één of meerdere binnen de grenzen. Apeldoorn spant de kroon met vijf coffeeshops. Dit aantal is sinds 2013 niet veranderd. Voordien waren het er drie in Apeldoorn. Zwolle telde volgens het rapport in 2018 eveneens vijf coffeeshops. Ten opzichte van 2017 kwam er één bij. Dat cijfer is in 2019 alweer achterhaald, want coffeeshop Het Binnenhof heeft onlangs de deur gesloten, waarmee het totaal anno nu weer vier is. In Zwolle is vergunningstechnisch wel ruimte voor vijf coffeeshops.   

Deventer

In Deventer konden liefhebbers in 2018 terecht in drie shops. Voorheen waren dat er vier. Coffeeshop De Kikker sloot de deuren. Op de vrijgekomen vergunning ontstond een ware stormloop van ondernemers, die er wel brood in zagen. Uiteindelijk opende vorige maand coffeeshop 't Ankertje op deze plek aan de rand van het centrum, waarmee het totaal in Deventer op dit moment weer vier is.      

Lelystad

Verder beschikt Zutphen al jaren over drie coffeeshops, telt Meppel er twee en beschikt provinciehoofdstad Lelystad over één verkooppunt voor wiet. Andere gemeenten in deze regio die één coffeeshop hebben zijn Harderwijk, Hardenberg, Steenwijkerland en Kampen. 

De belangrijkste redenen voor het verdwijnen van coffeeshops sinds de vorige meting zijn sluitingen als gevolg van een negatief Bibob-advies en overtredingen van de gedoogcriteria. Bibob-advies wordt ingewonnen als er twijfel is over de integriteit van een ondernemer die een vergunning wil voor het runnen van een coffeeshop. 

 1. Insecten eten? Onze Angelique neemt de proef op de som en laat zich verrassen
  PREMIUM
  video

  Insecten eten? Onze Angelique neemt de proef op de som en laat zich verrassen

  Wat ga ik eten? Insecten? Zonder uitzondering kijken mensen me verbijsterd of zelfs meewarig aan. Insecten? Vrijwillig? Ja, echt dus. Misschien juist wel omdat ik het doodeng vind. En in het buitenland de eettentjes niet altijd vertrouw. Maar Berry Steenbruggen is een bekende Deventenaar. Als hij vraagt wie met hem insecten wil proberen, vrees ik dat dit mijn uitgelezen kans is. Als twee miljard mensen op deze wereld met enige regelmaat insecten eten, dan zal het toch niet zo vreselijk zijn?
 2. Hoe opiniepeiler Maurice de Hond steeds weer in Deventer moordzaak duikt: ‘Louwes interesseert me niet’
  PREMIUM

  Hoe opiniepei­ler Maurice de Hond steeds weer in Deventer moordzaak duikt: ‘Louwes interes­seert me niet’

  Niemand is zo overtuigd van de onschuld van de veroordeelde Ernest Louwes in de Deventer moordzaak als Maurice de Hond (71). Veroordeeld voor smaad, maar hij gaat onverminderd door. Met ‘nieuw ontlastend bewijs’. Waarom zet de Amsterdamse opiniepeiler jaar in jaar uit zijn carrière op het spel om de Deventer moordzaak? ,,De geschiedenis heeft mij geleerd wat het is om te leven in een staat zonder rechtsorde. Louwes interesseert me niet.”