‘Als het niet eerlijk kan, dan maar zo’

videoHij was zelf verantwoordelijk voor het invoeren van het systeem in Deventer waarbij de bewoner betaalt voor de hoeveelheid afval die hij inlevert, met ‘illegale’ dumpingen tot gevolg. Gisteren zag oud-wethouder en binnenstadbewoner Jos Pierey tot zijn plezier dat dat een stuk moeilijker wordt bij openbare prullenbakken. ,,Het is niet eerlijk om hier je rotzooi in te proppen, dan moet het maar zo.”

Volledig scherm
In de Assenstraat wordt een nieuwe prullenbak geplaatst, met aan de zichtbare kant een kleine opening voor recyclebaar afval. Restafval moet er aan de andere kant worden ingegooid. © Ronald Hissink

Pierey doelt op de nieuwe prullenbakken voor winkelend publiek en toeristen die deze week overal in het centrum van Deventer worden geplaatst. Het afval kan niet alleen gescheiden ingeleverd worden in twee verschillende bakken, maar de gaten erin zijn zo klein gemaakt dat er alleen kleine drankverpakkingen, blikjes en plastic en kartonnetjes van etensresten in kunnen. 

Om de ondergrondse containers, waarvoor de binnenstadbewoners bij elk gebruik moeten betalen,  te omzeilen, werden de openbare prullenbakken vaak volgepropt met vuilniszakken. Ook werd afval of huisvuil naast de prullenbak gezet, maar niet nadat alle sporen die naar de dader zouden kunnen leiden, verwijderd waren.

,,Het is ook niet logisch”, zegt een passant. ,,We zorgen dat we steeds beter scheiden en minder afval produceren, maar we betalen er steeds meer voor.” Jos Pierey, die de diftar hier dus invoerde, voelt zich niet verantwoordelijk voor het illegale dumpen. ,,Je moet het spel gewoon eerlijk spelen.”

Compartimenten

Het voornaamste doel van de nieuwe prullenbakken is overigens niet om de illegale dumpingen tegen te gaan. Deventer hoopt dat mensen net als thuis ook op straat hun afval keurig scheiden. Daarom bestaan de nieuwe afvalbakken uit twee compartimenten: een voor plastic, blik en drankverpakkingen en één voor restafval. ,,Wat mensen thuis al doen, willen we gewoon hier doortrekken”, zegt Jacqueline van de Vlekkert van Circulus-Berkel, het bedrijf dat het afvalbeheer in Deventer regelt. ,,Mensen zijn er nu thuis aan gewend, dan is het vreemd om het op straat anders te doen.”

Twee passerende jongemannen, niet zo druk bezig met het milieu, vinden de nieuwe afvalbak ook om die reden prima. ,,Ik ben ook niet ánti-milieu, dus ik hou me wel netjes aan afvalscheiding als het kan”, zegt een van hen. ,,Goed dat ze dat op straat ook doen.”

De komende weken worden 56 prullenbakken in de binnenstad vervangen. Met een app op een tablet kunnen medewerkers van Circulus-Berkel precies bijhouden of de bakken op de juiste manier gebruikt worden, hoe snel ze vol zijn en hoe vaak er nog rommel om de bakken heen ligt. De hele operatie kost zo’n 65.000 euro.