Volledig scherm
Begin van een windhoos bij Terwolde. © Mark Wolvenne

Begin van windhoos bij Terwolde: overal prachtige wolkenluchten

Hollandser kan het weer dit weekend bijna niet zijn. Her en der felle buien, af en toe zon. Het levert prachtige Hollandse wolkenluchten op. En zelfs het begin van een windhoos, zag weerman Mark Wolvenne bij Terwolde.

Wolvenne maakte meerdere foto’s van het opmerkelijke fenomeen. Met koeien en mais erbij: idylle ten top. De bui moet ergens boven Deventer hebben gehangen toen hij de foto nam.  

De windhoos raakte op dat moment de grond nog niet. Officieel heet zoiets een ‘funnel’ of een ‘tuba’: de slurf is er al, maar contact met de aarde is er (nog) niet. 

Meer mensen hebben de ‘funnel’ gezien:

Veluwe

De mensen van de politiehelikopter die vanmiddag boven de Veluwe vloog konden hun ogen ook bijna niet afhouden van de prachtige wolkenluchten. Het plaatje zetten ze op Twitter. ‘Te mooi om niet te delen’’, schrijven ze erbij. 

Het bericht kan rekenen op enthousiaste reacties. ,,Wat moet ik doen om opgepakt te worden?’’, vraagt iemand.

Volledig scherm
De Veluwe vanuit de lucht, met prachtige wolkenluchten. De bemanning van de politiehelikopter vond het beeld ‘te mooi om niet te delen.’ © Politie Nederland

Volgens Weerplaza verdwijnt de buiigheid in de loop van de zaterdagavond, al kan de kust last houden van buien. Daarbij kan het soms behoorlijk koud worden: tot wel 6 graden boven nul. 

Mix

Op zondag is er een ‘mix van zon en wolkenvelden’, meldt Wilfred Janssen van Weerplaza. Met name in Oost-Nederland kan het soms regenen. ,,Maandag en dinsdag zijn er zonnige perioden, maar een enkele bui blijft mogelijk.’’

Voor wie van eindeloze wolkenluchten houdt: die kan vermoedelijk ook komende dagen nog z’n hart ophalen.

 1. Insecten eten? Onze Angelique neemt de proef op de som en laat zich verrassen
  PREMIUM
  video

  Insecten eten? Onze Angelique neemt de proef op de som en laat zich verrassen

  Wat ga ik eten? Insecten? Zonder uitzondering kijken mensen me verbijsterd of zelfs meewarig aan. Insecten? Vrijwillig? Ja, echt dus. Misschien juist wel omdat ik het doodeng vind. En in het buitenland de eettentjes niet altijd vertrouw. Maar Berry Steenbruggen is een bekende Deventenaar. Als hij vraagt wie met hem insecten wil proberen, vrees ik dat dit mijn uitgelezen kans is. Als twee miljard mensen op deze wereld met enige regelmaat insecten eten, dan zal het toch niet zo vreselijk zijn?
 2. Hoe opiniepeiler Maurice de Hond steeds weer in Deventer moordzaak duikt: ‘Louwes interesseert me niet’
  PREMIUM

  Hoe opiniepei­ler Maurice de Hond steeds weer in Deventer moordzaak duikt: ‘Louwes interes­seert me niet’

  Niemand is zo overtuigd van de onschuld van de veroordeelde Ernest Louwes in de Deventer moordzaak als Maurice de Hond (71). Veroordeeld voor smaad, maar hij gaat onverminderd door. Met ‘nieuw ontlastend bewijs’. Waarom zet de Amsterdamse opiniepeiler jaar in jaar uit zijn carrière op het spel om de Deventer moordzaak? ,,De geschiedenis heeft mij geleerd wat het is om te leven in een staat zonder rechtsorde. Louwes interesseert me niet.”