Bekendste Britse Deventenaar is nu ook Nederlander: de naderende Brexit bezorgde Pete slapeloze nachten

Zijn normaal altijd lachend twinkelende ogen blijven serieus. Je burgemeester ontmoet je niet elke dag. En je moet als Engelsman zeker niet elke dag plechtig opzeggen: 'Dat verklaar en beloof ik'.

 Burgemeester König leest voor waaraan de nieuwe Nederlanders moeten voldoen. En knikt nog een keer extra als Pete Simpson zijn belofte mag afleggen. Simpson volgt zo gespannen de woorden van de burgemeester dat hij even vergeet te antwoorden. Vanaf nu is Deventers bekendste straatmuzikant, living statue en kunstenaar Pete Simpson naast Engelsman en Deventenaar ook Nederlander. 

Volledig scherm
Pete © Rob Voss

Hij woont sinds 1978 in Nederland. Is inmiddels 76 jaar. ,,Ben ik de oudste", vraagt hij zich weer grappend af, daags na de ceremonie. Het voelt anders, blikt hij vanuit zijn woonkamer op Borgele naar de Nederlandse vlag die hij van de gemeente  kreeg. Waar hij die op moet hangen vanuit zijn flatje weet hij nog niet. ,,Het voelt als rust, nu.” Want de angst sloeg hem om het hart, toen hij, net voor de geplande Brexit, ineens een brief uit Ter Apel kreeg, van de IND. Waar hij al jaren geen bemoeienis meer heeft van wat voor 'n dienst dan ook, kreeg hij ineens zwart op wit: een tijdelijke verblijfsvergunning voor twee maanden.

 1. GA Eagles-fan Tristan (15) glipt klas uit om uit-kaart tegen RKC veilig te stellen
  PREMIUM
  video

  GA Eag­les-fan Tristan (15) glipt klas uit om uit-kaart tegen RKC veilig te stellen

  Tristan (15) glundert van oor tot oor. Natuurlijk was hij erbij woensdagavond, in de bijna-laatste minuut dat Go Ahead Eagles toch scoorde en won in Den Bosch. De playoffs in, dat is een droom waarvan Tristan hoopt dat hij pas wakker wordt als ‘Kowet’ twee keer gewonnen heeft. Er zitten nog twee wedstrijden tegen RKC Waalwijk tussen droom en werkelijkheid. De vlaggenzwaaier van Sfeerteam ADHD (Active DieHards Deventer) gaat er de komende nachten nog net niet wakker van liggen.
 2. Deventer hunkert naar de eredivisie: losse tickets GA Eagles voor play-offs binnen half uur uitverkocht
  poll & Video

  Deventer hunkert naar de eredivisie: losse tickets GA Eagles voor play-offs binnen half uur uitver­kocht

  Deventer hunkert naar de eredivisie. Binnen vijfentwintig minuten waren vanochtend de losse tickets voor finale van de play-offs tegen RKC uitverkocht. De grote toestroom van fans, zowel bij de fanstore als online, zorgde voor ronkende en vastlopende kaartverkoopsystemen. Seizoenkaarthouders kunnen hun kaarten nog tot morgen 12.00 reserveren. Daarna komen eventueel nog wat nieuwe losse tickets vrij.