De brand brak uit in een verreiker tussen stallen met 20.000 eenden in Terwolde.
Volledig scherm
De brand brak uit in een verreiker tussen stallen met 20.000 eenden in Terwolde. © Brandweer Terwolde

Betonplaten voorkomen mogelijk drama bij brand naast 20.000 eenden in Terwolde

Twee wanden van betonnen platen hebben vanochtend een potentieel drama voorkomen in Terwolde. Op een boerenerf vloog namelijk een verreiker in brand tussen twee stallen. In die stallen zaten zo’n 20.000 eenden.

De brand brak rond 10.15 uur uit in het voertuig, dat gebouwd is om zware lasten te tillen en te verplaatsen. Daarop haastte de brandweer zich naar de Bekendijk in Terwolde.

Eenmaal ter plaatse stond de verreiker in lichterlaaie tussen twee stallen in. Vanwege de mogelijke overslag naar de stallen met tienduizenden eenden, werd door de bevelvoerder gelijk een waterwagen besteld. Zo zou er genoeg water zijn bij een eventuele uitbreiding van het vuur.

Beton en wind

Brandweerlieden zetten vol in op het beschermen van de stallen en het blussen van het voertuig. Daarbij hadden ze het geluk dat de eigenaar van de stallen als brandpreventie aan de buitenkant een betonnen wand had laten plaatsen. Bovendien stond de wind in gunstige richting waardoor de vlammen niet direct richting de schuren sloegen.

‘De voorzorgmaatregel en de gunstige wind hebben bijgedragen dat de brand beperkt bleef tot de verreiker’, aldus de brandweer. ‘Een uurtje later waren we weer terug aan de kazerne.’ De verreiker werd door het vuur verwoest.

De verreiker ging verloren.
Volledig scherm
De verreiker ging verloren. © Brandweer Terwolde
Dankzij deze betonnen wand kon het vuur niet overslaan.
Volledig scherm
Dankzij deze betonnen wand kon het vuur niet overslaan. © Brandweer Terwolde
Volledig scherm
© Brandweer Terwolde
Volledig scherm
© Brandweer Terwolde
Volledig scherm
© Brandweer Terwolde