Bewoners Bursestraat Deventer terug naar huis; EOD neemt verzameling munitie Tweede Wereldoorlog mee

Update & videoMeerdere woningen in de Bursestraat in Deventer zijn ontruimd. In een woning van een verzamelaar van munitie uit de Tweede Wereldoorlog heeft de Explosieven- en Opruimingsdienst (EOD) een groot deel van de middag de collectie gecontroleerd. Rond 16.00 uur werd de straat weer vrijgegeven.

In de tuin van de verzamelaar was tegen 10.15 uur sprake van rookontwikkeling, waarna de brandweer werd opgeroepen. Volgens politiewoordvoerder Ruud Visser was de man in de tuin aan het ‘klussen’ en is daarbij iets misgegaan. Daarop werden specialisten van de politie en brandweer opgeroepen om onderzoek te doen naar wat aanvankelijk ‘brandgevaarlijke materiaal’ werd genoemd. 

Inmiddels is ook de EOD aanwezig om de munitieverzameling stuk voor stuk te inspecteren en te beoordelen hoe gevaarlijk de munitie is. ,,Omdat je dat met het blote oog niet kunt zien, is de EOD opgeroepen.” Volgens Visser maken de meeste verzamelaars van dergelijk spul de munitie onklaar, maar is het dan vaak nog steeds niet toegestaan om het in bezit te hebben. ,,Wat niet wordt vernietigd, nemen we in beslag.” De Bursestraat is gedurende het onderzoek afgesloten. Dit duurt volgens politiewoordvoerder Ruud Visser vermoedelijk nog de hele middag. 

Stadskantoor

De bewoners van de ontruimde woningen worden opgevangen in het nabijgelegen stadskantoor. Daar zijn volgens een bewoner inmiddels enkele tientallen mensen aanwezig. Het is niet duidelijk hoeveel woningen precies zijn ontruimd. De munitieverzamelaar moet zich op een later moment verantwoorden bij de politie.  

Volledig scherm
De explosieven opruimingsdienst (EOD) kwam ook naar Deventer. © News United / Rens Hulman
Volledig scherm
De hulpdiensten hebben de Bursestraat in Deventer afgesloten. © News United
Volledig scherm
Er vond veel rookontwikkeling plaats in de tuin in de Bursestraat. © eigen foto