Volledig scherm
De brandweer blust de brand, die ontstaat door blikseminslag. © Tjoek Korenromp

Blikseminslag in woning Deventer: steenscherven van vloer vliegen door de woonkamer

Vanuit het niets een enorme knal. Midden in de woonkamer. Meteen gevolgd door gerinkel van rondvliegende steenscherven. De bewoners van een vrijstaand huis aan de Paul Gabriëlstraat in de Deventer woonbuurt de Vijfhoek schrokken zich zondagavond wezenloos, toen hun woning werd getroffen door blikseminslag.

Het was rond half zeven 's avonds. De bewoners van het huis zaten aan hun eettafel toen onweerswolken over Deventer en omgeving trokken. Plots spatte een deel van de stenen vloer rondom de kachel met een enorme knal uiteen. De bliksem bleek de schoorsteen te hebben geraakt en zocht via het rookkanaal de weg naar beneden, vertelt één van de bewoners, die anoniem wensen te blijven. De scherven van de stenen vloer vlogen volgens hem de woonkamer door. Wonderwel werd niemand erdoor geraakt. 

Brand

Al snel werd duidelijk dat het ging om blikseminslag. De elektrische apparatuur in de woning begaf het. Toen een buurman aanbelde, kregen de bewoners meer slecht nieuws: het houten dak stond in brand. De gealarmeerde brandweer - die met meerdere voertuigen uitrukte, waaronder een hoogwerker - kon vervolgens meer leed voorkomen: de volledige bovenverdieping is van hout, maar is grotendeels gered. De schade zit volgens de bewoners vooral aan de buitenkant van het dak.

Volledig scherm
Een deel van het dak ging verloren bij de brand, die ontstond door blikseminslag. © Judah Bolink