Volledig scherm
Beeld van de werkzaamheden. © FOTO HISSINK

Bouwstop in kerkgebouw Deventer blijft van kracht

De School voor Persoonlijk Onderwijs mag in het kerkgebouw aan de Zwolsestraat in Deventer niet verder met voorbereidende werkzaamheden. Een verzoek aan de rechter om een opgelegde bouwstop op te schorten, is mislukt.

Dat bleek dinsdag uit het vonnis van de voorzieningenrechter in Zwolle. De school kocht de leegstaande rk-kerk in de zomer van vorig jaar. In de aanloop naar het verkrijgen van een bouwvergunning zijn er ‘voorbereidende werkzaamheden’ verricht om in het gebouw lokalen te plaatsen, zo legde voorzitter Misha van Denderen op de zitting vorige week uit. In een oude vloer zat asbest dus is die vast verwijderd. Tijdwinst is voor de school van groot belang. Als de lokalen niet voor 1 augustus gereed zijn, vervalt het besluit van het Ministerie van Onderwijs voor de bekostiging van de school. De gemeente greep echter afgelopen maand in. Voor de bouwwerkzaamheden in het gemeentelijk monument is geen toestemming verleend, dus werd een bouwstop opgelegd.

Gemeentelijk monument

Omdat het een gemeentelijk monument is, mag er alleen voorbereidend werk plaatsvinden aan onderdelen die sowieso geen monumentale waarde hebben. Over een vloer van tegelmozaïeken was asbesthoudend zeil gelegd. De school liet dat zeil verwijderen en wilde een zwevende betonvloer aanleggen. Volgens de school was de mozaïekvloer zo beschadigd dat het geen monumentale waarde had. 

Maar het is niet aan de school om dat te beslissing, zo oordeelde de rechter. Juist de gemeente moet dat als toezichthouder bepalen. Tot nu toe is die vloer door deskundigen nog niet onderzocht. Bovendien is de vraag wat de nieuwe betonnen vloer doet met de monumentale pilasters van het had. De school mocht dus nog niet beginnen met het de voorbereidingen, aldus de rechter.

Alternatieve locaties

Soms mag al wel met het werk begonnen worden als er concreet zicht is op legalisatie. Dat was hier nog niet het geval, vindt de rechtbank, juist omdat de effecten van de betonvloer om het kerkgebouw nog onderzocht werden. De school heeft haast en meent dat de gemeente met de bouwstop onvoldoende rekening houdt met haar belangen. Ook hierin ging de rechtbank niet mee. In samenspraak met de school zoekt de gemeente naar andere, tijdelijke, alternatieve locaties.