Volledig scherm
Het gewraakte pad, waar het hek bij de brievenbus van nummer 1 vanochtend open stond. Rechts achter op de foto het huis op nummer 1 met links de schuur die er bij hoort. Daar achter ligt het perceel van nummer 3. Links nog net zichtbaar de Schipbeek. © de Stentor


Nieuwe buren in Bathmen samen voor rechter: conflict over doodlopende toegangsweg laait hoog op

Twee nieuwe buren in Bathmen liggen overhoop over de ene doodlopende weg die naar hun beider erf voert. De bewoners van Marsdijk 1 willen een einde aan de vele bestelbusjes die gevaarlijk langsrijden als ze spullen komen bezorgen op nummer 3. De bewoners van dat adres vinden de alternatieven juist weer gevaarlijk. De rechtbank in Zwolle vraagt de buren toch er samen uit te komen.

Hans (53) en zijn zus Anja Bolderink gaan binnenkort aan de Marsdijk 1 wonen in een splinternieuw huis dat ze lieten bouwen op de plek waar hun opa en oma eerder een boerderij hadden. Ze hebben echter nu al veel last van af- en aanrijdende busjes met post en bestellingen voor hun buren op nummer 3. De weg is van de familie Bolderink, maar de buren hebben recht van overpad.

,,Die busjes  rijden palen uit de grond, vernielen mijn hekwerk en rijden niet bepaald rustig. Mijn neefjes komen hier regelmatig spelen en steken het pad over om hun bolderkar uit de schuur te halen. Dat wordt een gevaarlijke onderneming zo”, zegt Hans Bolderink. ,,Ik sta hier vanwege de bouw van het nieuwe huis ook regelmatig een aanhanger te lossen. Dan word ik door zo'n bestelbusbestuurder gesommeerd om mijn auto weg te zetten! Hoezo? Het is en blijft mijn eigen pad...”

Volledig scherm
© Anke Arts

Nieuw pad 

Hij heeft voorgesteld om voor het gezin op nummer 3 een pad aan te leggen dat achter zijn schuur en langs de Schipbeek naar hun huis loopt. ,,Dan hebben wij geen last meer van al die busjes en hebben zij hun eigen oprit naar het huis.”

Dat er dagelijks allerlei bestelbusjes langskomen, valt wel mee, zegt advocaat Marc Schuring van de bewoners op nummer 3. ,,Ze hebben even teruggekeken in de computer en de afgelopen twee maanden zijn er precies twaalf bestellingen geleverd. Ze hebben ook de chauffeurs die vaker komen, gevraagd rustig aan te doen.” 

Schuring zegt dat zijn cliënten een nieuwe weg juist gevaarlijk vinden. ,,Die weg zou vlak langs het water komen en ze hebben twee kleine kinderen, dus dat vinden zij weer niet heel plezierig.” 

Hek op slot

Omdat zijn buren dus niet mee willen werken aan een nieuwe pad, besloot Bolderink het hek vlakbij de brievenbus, zo'n honderd meter verderop, voortaan op slot te doen. ,,De buren kunnen dan een sleutel krijgen om zelf  het hek te openen. Dan kunnen ze bij het hek een afsluitbare box neerzetten voor hun pakketjes en de post. Zij houden dan hun recht van overpad, maar dan hoeven die bestelbusjes het terrein niet meer op. ”

Maar hoe moet dat dan met de gasleverancier of een ambulance en de brandweer als er gevaar dreigt?, vroegen de buren zich op hun beurt weer af. ,,En zo'n box moet dan op de grond van het waterschap gezet worden, kan dat zomaar?”, stelt advocaat Schuring.

Geconfronteerd

Volgens Schuring werden zijn cliënten na terugkeer van vakantie geconfronteerd met het gesloten hek. ,,Ze hebben wel sleutels, maar ze vinden dit toch geen nette gang van zaken”, zegt Schuring. 

Daarom besloten ze via een kort geding te eisen dat het hek open bleef. De rechtbank hoorde de twee stellen gisteren aan om vervolgens te concluderen dat hij er liever geen gerechtelijk vonnis over velt, maar hoopt dat de buren er samen uit kunnen komen. Hij heeft ze twee weken de tijd gegeven om tot een oplossing te komen die voor beiden aanvaardbaar is en zal anders alsnog het wetboek er op naslaan. 

 1. Insecten eten? Onze Angelique neemt de proef op de som en laat zich verrassen
  PREMIUM
  video

  Insecten eten? Onze Angelique neemt de proef op de som en laat zich verrassen

  Wat ga ik eten? Insecten? Zonder uitzondering kijken mensen me verbijsterd of zelfs meewarig aan. Insecten? Vrijwillig? Ja, echt dus. Misschien juist wel omdat ik het doodeng vind. En in het buitenland de eettentjes niet altijd vertrouw. Maar Berry Steenbruggen is een bekende Deventenaar. Als hij vraagt wie met hem insecten wil proberen, vrees ik dat dit mijn uitgelezen kans is. Als twee miljard mensen op deze wereld met enige regelmaat insecten eten, dan zal het toch niet zo vreselijk zijn?
 2. Hoe opiniepeiler Maurice de Hond steeds weer in Deventer moordzaak duikt: ‘Louwes interesseert me niet’
  PREMIUM

  Hoe opiniepei­ler Maurice de Hond steeds weer in Deventer moordzaak duikt: ‘Louwes interes­seert me niet’

  Niemand is zo overtuigd van de onschuld van de veroordeelde Ernest Louwes in de Deventer moordzaak als Maurice de Hond (71). Veroordeeld voor smaad, maar hij gaat onverminderd door. Met ‘nieuw ontlastend bewijs’. Waarom zet de Amsterdamse opiniepeiler jaar in jaar uit zijn carrière op het spel om de Deventer moordzaak? ,,De geschiedenis heeft mij geleerd wat het is om te leven in een staat zonder rechtsorde. Louwes interesseert me niet.”