Volledig scherm
PREMIUM
Actie bij de gevangenis waar Ernest louwes op dat moment gevangen zat. © FBF

Broer van vermoorde weduwe Wittenberg reageert op film Deventer moordzaak: ‘Weer door een hel’

De geruchtmakende Deventer Moordzaak is weer springlevend. Niet alleen wordt een film gemaakt over de moord op de weduwe Jacqueline Wittenberg, ook zit het onderzoek naar heropening van de zaak in de afrondende fase. Bij nabestaanden slaat de verfilming in als een bom. ,,Ons leven staat weer op z’n kop’’, reageert Kees Willemen (75), de broer van het slachtoffer.

Kees Willemen is er kapot van. Na twintig jaar wilde hij de moord op zijn zus eindelijk achter zich laten. ,,Dat de hele zaak door de film weer naar boven komt, vind ik verschrikkelijk. We gaan weer door een hel" Namens de kleine kring van nabestaanden rond Wittenberg voerde hij altijd al het woord in de moordzaak. ,,Ons leven staat weer op zijn kop.”

Driekwart jaar geleden is Willemen benaderd door filmproducent Joram Willink, die van plan was om een film te maken van de Deventer moordzaak. ,,Ik heb lang nagedacht of ik daar bij betrokken wilde zijn. Uiteindelijk heb ik ‘nee' gezegd. We willen verder met ons leven. Alles komt nu weer boven.”

 1. Man die niet kan slapen is overweldigd door alle reacties en denkt aan platform voor ‘mensen als ik’
  PREMIUM

  Man die niet kan slapen is overwel­digd door alle reacties en denkt aan platform voor ‘mensen als ik’

  De 41-jarige Deventenaar Michel Jansen, de man die niet kan slapen en in de Stentor zijn verhaal vertelde, is overweldigd door tientallen reacties die hij na de publicatie heeft ontvangen. ,,Ik ben bekaf. Ja, dat je onder de reacties mensen aantreft waarin je je eigen verhaal helemaal herkent, dat geeft maar kost ook heel veel energie.’’ Hij overweegt nu een platform op internet in te richten voor ‘mensen zoals ik’.
 2. Zoetekauw, vieze voetjes en natuurlijk de oorlog: Deventer ouderen schrijven verhalen over herinneringen
  PREMIUM
  video

  Zoetekauw, vieze voetjes en natuurlijk de oorlog: Deventer ouderen schrijven verhalen over herinnerin­gen

  Wie vraagt je nog specifieke dingen van vroeger? Hoe je hebt leren schrijven? Of je van jujubes hield, of van marsepein? Welk eten van je moeder je nog steeds kunt ruiken of naar de geboorte van je eerste kind? En nog meer bijzonder: wie vraagt je die verhaaltjes op te schrijven? Een aantal bewoners van verpleeghuis PW Janssen in Deventer ging de uitdaging aan. Twee van hen staan op het Overijssels Boekenbal op het podium.