Volledig scherm
PREMIUM
Al meer dan twee jaar is het bestuur van het kulturhus in Lettele bezig twee hectare bouwland en cultuurbos tussen De Spil en ’t Oostermaat in te richten. Het oorspronkelijke plan is uitgekleed, maar voltooiing van het project is nu wel in zicht. De buren van het kulturhus vrezen straks overlast van hangjeugd. © RONALD HISSINK

Buren vrezen overlast hangjeugd bij Spilbos in Lettele

Is 2019 dan eindelijk het jaar dat het Spilbos in Lettele - weliswaar in uitgeklede vorm - wordt ingericht? Voorzitter Guus Huis in ’t Veld van kulturhus De Spil heeft goede hoop. Maar eerst wil het bestuur volgende week de zorgen van omwonenden wegnemen. ,,Buren van het kulturhus zijn bang dat het Spilbos een hangplek voor de jeugd wordt en dat zij daar overlast van gaan krijgen.”

Toen de Rooms Katholieke parochie van de Heilige Lebuïnus eind 2016 bijna twee hectare cultuurbos en bouwland tussen het kulturhus en de ingang van ’t Oostermaat verkocht aan IJssellandschap en zo beschikbaar stelde aan de Lettelse gemeenschap, was het de bedoeling dat het dorp een jaar later een speelbos en openluchttheater rijker zou zijn. Het liep anders. Trager ook. 

 1. Gemeenten, bedrijven en brancheorganisaties in rep en roer na PFOS-brief: 6 vragen over dit onverwoestbare stofje
  PREMIUM

  Gemeenten, bedrijven en brancheor­ga­ni­sa­ties in rep en roer na PFOS-brief: 6 vragen over dit onverwoest­ba­re stofje

  De telefoon van Aiko Hensums van Expertisecentrum PFAS staat roodgloeiend. Gemeenten, bedrijven en brancheorganisaties zitten met hun handen in het haar sinds er nieuwe eisen zijn aangekondigd voor grond. Wie grond wil verplaatsen moet het verplicht analyseren. Er mag per kilo grond slechts een microgram van het stofje PFOS zitten. Hensums is er sinds 2012 mee bezig en beantwoordt de meest prangende vragen.
 2. Het leven van Evelien en Koos Janssen uit Deventer staat ineens in het teken van ‘Batten’

  Het leven van Evelien en Koos Janssen uit Deventer staat ineens in het teken van ‘Batten’

  Voor ouders wier wereld begin juli even stil kwam te staan, zitten Koos en Evelien Janssen opvallend strijdbaar aan tafel. De meedogenloze ziekte van Batten (type CLN3) knalde zeven weken geleden plotsklaps hun leven in, maar niets doen is voor het ondernemerspaar geen optie. Er moet een middel komen dat deze verwoestende kinderziekte kan stabiliseren. Dat betekent dat er eerst veel aandacht nodig is om Batten op de medische radar te krijgen. En meer geld voor onderzoek. Dus komen ze in actie voor de stichting Beat Batten.