Cathedral Mobile laat Lebuinuskerk zingen: ‘Ik heb nog nooit zoiets gezien’

videoIn de nacht dat de wintertijd ingaat, verandert de Deventer Lebuinuskerk in een 12,5 uur durende geluidsreis. Een bezoek aan dit caleidoscopische nachtconcert.

Wanneer Alfredo Genovesi de laatste tonen zachtjes door de kerk heeft laten resoneren, is het even stil. De Lebuinuskerk slaat half negen en het nachtconcert van organist Jacob Lekkerkerker en collega-muzikanten is voorbij. Het publiek – een mannetje of twintig heeft de rit uitgezeten – zit in een halve cirkel op het altaar. Sommigen in een stoel, anderen in de lotushouding. Versmolten met het moment, zo lijkt het, want er wordt niet direct geklapt. Maar na ongeveer een minuut, en een subtiel kinkje van Lekkerkerker dat de finish is bereikt, krijgen de musici met het uithoudingsvermogen van ultralopers hun verdiende staande ovatie.

De zon schijnt hoog door de glas-in-loodramen van de basiliek aan het Grote Kerkhof. Dit is het moment waarop veel bezoekers van Cathedral Mobile, zoals het 12,5 uur durende nachtconcert heet, hebben gewacht. Niet in de laatste plaats Lekkerkerker zelf. ,,Mooi om te zien hoe ’s nachts de rust in zo’n gebouw daalt en wanneer de eerste zonnestralen de dag aankondigen’’, zegt de organist van de Oude Kerk in Amsterdam.

Zaterdagavond

De bijzondere en koude muzikale oktobernacht begint zaterdag om 21.00 uur. Eén voor één druppelen de bezoekers binnen. Lekkerkerker en Genovesi dompelen de kerk, samen met Oene van Geel op altviool en Gareth Davis op basklarinet, onder in een sferisch klanklandschap. Wie eenmaal zit, komt moeilijk weg; zo rustgevend klinkt de muziek. Overigens heeft niet iedereen keurig op een stoeltje plaatsgenomen. Sommigen hangen tegen de wand, anderen spreiden hun jas op de vloer en gaan erop liggen. Een tukkie doen, het gebouw in- en uitlopen of een beetje ronddwalen; het kan allemaal tijdens het onorthodoxe optreden. Ook de muzikanten zelf verplaatsen zich om de zoveel uur, zo dalen zij onder meer af naar de crypte.

,,Fijn dat je kan doen wat je wilt’’, zegt de 13-jarige Mimi van der Laan uit Deventer. Met haar vader Jean Klare (49) loopt ze ’s avonds een rondje door de kathedraal. Klare is er de volgende ochtend nog (of weer?) en ook Dennis Platvoet van de organisatie heeft een doorwaakte nacht achter de rug. Wat hem overigens niet is aan te zien. Het totale bezoekersaantal schat hij op een kleine 200 man, van wie zo’n tien à vijftien het tot het bittere eind hebben volgehouden. Anderen gaan even naar huis en komen na een paar uur weer terug. Hoe de sfeer was, ’s nachts? Platvoet: ,,Ik wil het niet te zwaar uitdrukken, maar je komt in een bepaalde vibe. De muziek ging allerlei kanten op, van ambient tot experimentele jazz.’’

Sluitstuk

Het sluitstuk is een intense solo van basklarinettist Davis. Die komt wel binnen bij de van oorsprong Roemeense Tatiana Costea (32). ,,Ik hoorde de invloed van traditionele muziek uit mijn land.’’ Cressida Sharp (28) is lyrisch: ,,Het was absoluut geweldig. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Jacob en de anderen hebben de kerk laten zingen. Erg knap.’’ Annette Broekhuizen uit het Groningse Zuurdijk vond het ‘fantastisch’. Ze is op bezoek bij een vriendin in Deventer. ,,En ik heb er absoluut geen spijt van dat ik hier naartoe gekomen ben. Mooi hoe het langzaam licht werd in de kerk.’’

Volledig scherm
Cathedrale Mobile in de Lebuinuskerk. © De Stentor Ronny te Wechel