Volledig scherm
© Dossier politie

De blouse: waar is de kleding van de weduwe?

Deventer moordzaakIn 2004 staat van het oorspronkelijke bewijs tegen Ernest Louwes nog maar weinig overeind. Na herziening van zijn zaak is hij op vrije voeten. De verwachting is dat hij wordt vrijgesproken. Tot het gerechtshof hem opnieuw veroordeelt, op basis van onverwacht nieuw bewijs. Het dna van de fiscalist blijkt aanwezig op de blouse die de weduwe droeg op de dag van de moord.

Twee weken voor het nieuwe proces heeft NFI-onderzoeker Richard Eikelenboom die blouse opnieuw onderzocht. Hij vindt dna van Louwes op de blouse. Ook vindt hij een bloedvlekje van Louwes op de kraag van het kledingstuk.

Volgens Geert-Jan Knoops, de advocaat van Louwes, is het NFI onzorgvuldig met de blouse omgegaan. Bovendien zou het dna ook op de blouse terecht kunnen komen door andere oorzaken dan geweld: door het normale ‘zakelijke contact’ dat Louwes en de weduwe hadden.

Louwes zelf denkt dat er geknoeid is met de blouse. Vaststaat dat de blouse zoek is geweest en dat de politie – zeker achteraf bekeken – slordig met de kleding is omgegaan. De blouse wordt teruggevonden op de zolder van het politiebureau in Deventer. Andere kleding die de weduwe droeg, zoals een vest en een broek, zijn nog altijd verdwenen. Dat bevestigt ook Eikelenboom, die onder meer op basis van het dna-bewijs op de blouse overtuigd is dat Louwes de moordenaar is van Jacqueline Wittenberg. ,,Nou, allereerst bleek dat een hoop van die kleding gewoon was verdwenen, wat natuurlijk uitermate spijtig is. Maar die blouse was er natuurlijk nog wel.”