Yorinde Zomer (27) uit Deventer ontwikkelde samen met vier anderen een applicatie waar je kunt zien waar de eikenprocessierupsen zitten. Ook kunnen gebruikers zelf melden in welke bomen de eikenprocessierupsen zitten zodat iedereen ze kan ontwijken.
Volledig scherm
PREMIUM
Yorinde Zomer (27) uit Deventer ontwikkelde samen met vier anderen een applicatie waar je kunt zien waar de eikenprocessierupsen zitten. Ook kunnen gebruikers zelf melden in welke bomen de eikenprocessierupsen zitten zodat iedereen ze kan ontwijken. © Ronald Hissink

De eikenprocessierups rukt weer op, maar waar? Yorinde Zomer uit Deventer maakte er een app voor

Kun je hier je picknickkleed uitgooien of zit je daarna onder de rode bulten? De eerste eikenprocessierupsen krijgen weer brandharen en de ergste overlast wordt in juni verwacht. Maar waar zitten ze precies? Dat vroeg Yorinde Zomer (27) uit Deventer zich af toen ze met een aantal vrienden door het bos liep. Om dit inzichtelijk te maken ontwikkelden ze samen de app Plaagradar.

Gebruikers van de app kunnen tot straatniveau inzoomen op een eikenboom en aangeven of er wel of geen rups aanwezig is. Om dit mogelijk te maken, hebben Yorinde Zomer en haar vrienden alle eikenbomen van Deventer moeten inladen. ,,Dat was niet gemakkelijk. Er bestaat namelijk niet zoiets als een landelijk bomenbestand. De ene gemeente heeft het wel, de ander niet. Wij hebben gebruik gemaakt van open data en zijn nog steeds op zoek naar meer bronnen. Partijen die hun data met ons willen delen zijn meer dan welkom. Andersom delen wij onze data ook graag met anderen, zodat we samen een compleet overzicht krijgen.”