Volledig scherm
Singer-songwriter Maarten van Veen begint volgend jaar officieel als Deventer stadstroubadour. © archief/de Stentor

Definitief: Maarten van Veen Deventer stadstroubadour

Deventer krijgt in navolging van de stadsdichter een stadstroubadour. De eerste die deze rol gaat vervullen, is Maarten van Veen. Vanaf januari gaat hij voor twee jaar aan de slag. 

De stadstroubadour gaat Deventenaren bezingen. Deventenaar Van Veen gaf eerder tegenover de Stentor mensen op het oog te hebben die ongemerkt veel goeds doen voor Deventer en haar inwoners en een ode verdienen.

Het idee van de stadstroubadour komt van Van Veen zelf. Daarom vervult hij nu de functie automatisch. Na 2021 kan de selectiecommissie zich buigen over de vraag wie de rol voor de periode van twee jaar daarna mag invullen. Die commissie draagt, die net als bij de stadsdichter, een kandidaat voor. De ‘commissie Stadstroubadour’ evalueert of hij/zij voldoende zichtbaar is geweest en voldoende muzikale verhalen heeft gemaakt en voorgedragen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

10.000 euro

De gemeenteraad besloot afgelopen zomer dat er een stadstroubadour moet komen. Daar wordt een vergoeding van 10.000 euro voor twee jaar voor vrijgemaakt.