Foto Archief. Het pand aan het Pothoofd in Deventer, waar Raelitzha Maduro dusdanig werd toegetakeld dat ze hieraan overleed.
Volledig scherm
Foto Archief. Het pand aan het Pothoofd in Deventer, waar Raelitzha Maduro dusdanig werd toegetakeld dat ze hieraan overleed. © Foto Hissink

Deventenaar in mei opnieuw voor de rechter voor doden zwangere vriendin Raelitzha

Harm-Jan L. staat eind mei opnieuw voor de rechter voor het vermoorden van zijn zwangere vriendin Raelitzha (22) in Deventer. Op 29 mei dient het hoger beroep in de zaak van de Deventenaar bij het Gerechtshof in Leeuwarden. L. werd in 2017 werd veroordeeld tot 10 jaar cel en TBS voor het op gruwelijke wijze vermoorden van zijn partner. Die was op dat moment 22 weken zwanger van hun kind. 

L. ontkent dat hij verantwoordelijk is voor de dood van z’n vriendin en het kind en ging daarom in hoger beroep. In februari van het vorig jaar werd door het gerechtshof al bepaald dat L. psychisch onderzocht dien te worden in het Pieter Baan Centrum. Die instelling kampt met maandenlange wachttijden en verhuisde vorig jaar van Utrecht naar Almere. Eerder weigerde L. psychisch onderzoek, maar daar kwam hij op terug. 

L. heeft zijn vriendin Raelitzha Maduro ‘letterlijk tot moes geslagen’, zei de officier van justitie bij de behandeling van de zaak bij de rechtbank in 2017. Hij vergeleek de impact van de verwondingen met die van een auto-ongeluk. De man liet toen weten dat hij vermoedde dat iemand anders hun appartement in was geslopen om zijn vriendin te doden, terwijl hij zelf zat te gamen. Maar volgens de rechter was daar geen enkel bewijs voor. De rechtbank rekende het hem ook zwaar aan dat hij nooit duidelijkheid heeft verschaft over de fatale dag.