Handhavers deelden een boete uit omdat de vuilniszak naast de container stond.
Volledig scherm
Handhavers deelden een boete uit omdat de vuilniszak naast de container stond. © Getty Images/iStockphoto

Deventenaar vecht afvalboete van 91 euro aan bij hoogste rechter en krijgt gelijk

Alleen een los en vervaagd adreslabel in een vuilniszak vindt de Raad van State niet voldoende om een inwoner van Deventer een afvalzakboete van 91 euro op te leggen.

Dat blijkt vandaag uit een definitieve uitspraak van het hoogste rechter. De gemeente legde de Deventernaar een afvalzakboete van 91 euro op omdat hij een vuilniszak naast de ondergrondse afvalcontainer aan de Rielerweg zou hebben gezet. En dat mag niet. 

Handhaver vindt adreslabel 

Een toezichthouder maakte de zak open en vond na wat graafwerk een adreslabel met de naam en het adres van de Deventernaar er op. Daarop legde de gemeente de boete op. 

Het gebeurt wel vaker dat gemeentes boetes opleggen aan de hand van adresgegevens die ze in de verkeerd geplaatste vuilniszakken vinden. Alleen dit keer ging het slechts om één vervaagd adreslabeltje dat op, of in een reclamefolder van De Verf Grossier in Zwolle had gezeten, zo bleek uit een foto in het controlerapport. 

Onmogelijk dat plastic in gewone vuilnis kwam

De man ontkent met klem dat hij ooit reclame van het Zwolse bedrijf heeft ontvangen. Hij stelde eerder dat hij zijn afval altijd zeer goed scheidt, temeer daar hij door zijn werk een voorbeeldfunctie heeft. 

Aangezien het adreslabel afkomstig is van een plastic hoes rond de reclamefolder is het volgens de man onmogelijk dat die in zijn gewone huisvuilzak terecht kon komen. Plastic gooit hij in de PMD-container en papier in de papierbak, aldus de man. 

Bewijs te mager

De Raad van State vindt in ieder geval dat de bewijsvoering van de gemeente te mager is. Er is alleen een foto van een vervaagd adreslabel, zonder bijbehorend poststuk reclamefolder. Laat staan aanvullend bewijs. 

Om die reden moet de gemeente van het bestuursrechtscollege een nieuw besluit op de bezwaren van de Deventernaar nemen. De kans dat hij de 91 euro uiteindelijk terug krijgt lijkt zeer groot.