De Raad van State draaide de boete voor de gemeente Deventer terug.
Volledig scherm
De Raad van State draaide de boete voor de gemeente Deventer terug. © ANP

Deventer hoeft boete voor privacy-schending toch niet te betalen

Deventer hoeft een boete van 500 euro voor het schenden van de privacy van een burger toch niet te betalen. De persoon in kwestie heeft volgens de Raad van State geen aantoonbare schade geleden door de fout van de gemeente.

Een inwoner van het Limburgse Venray had Deventer aangeklaagd omdat die in 2013 zijn persoonsgegevens gedeeld had met nog eens 46 andere gemeentes. Dat ontdekte hij in 2018. Deventer wilde van die andere gemeentes weten of de persoon in kwestie ook daar veel verzoeken indiende op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). 

Massa's aanvragen

Deventer had in die tijd te maken met meerdere personen die massa’s verzoeken indienden op grond van de Wob. Ze hoopten vaak dat de gemeente niet op tijd zou beslissen op zo’n verzoek, waardoor deze boetes zou moeten betalen aan de aanvragers.

Het doorsturen van zijn gegevens was in strijd met de privacywet en daarom kreeg Deventer vorig jaar van de rechtbank een boete van 500 euro opgelegd. De Venraynaar ging daartegen in hoger beroep omdat die het bedrag niet afschrikwekkend genoeg vindt om de gemeente met dit soort praktijken te laten stoppen.

Geen schade

De gemeente bepleitte echter dat de man geen schade heeft geleden en dus ook geen recht heeft op schadevergoeding. De Raad van State gaf Deventer daar vandaag gelijk in.