Volledig scherm
Koningsdag op de Brink in Deventer © Ronald Hissink

Deventer klaar voor Koningsdag: gemeente tegen oplaten van ballonnen

Deventer verwacht 40.000 tot 50.000 bezoekers te begroeten tijdens Koningsdag. De gemeente verleende de afgelopen elf vergunningen voor feesten op Koningsdag en de avond ervoor. Zij kregen het dringende advies géén ballonnen op te laten tijdens Koningsdag.

Bij een feestdag als Koningsdag werden jaren geleden massaal oranje ballonnen opgelaten, om de feestelijke sfeer te benadrukken. De gemeente Deventer ziet ze echter liever niet meer. ‘Alle ballonnen komen ook weer ergens neer en veroorzaken daar schade aan dier en natuur. Ook ballonnen die afbreekbaar zijn, want het duurt jaren voordat ze zijn vergaan. Er zijn allerlei feestelijke alternatieven voor het gebruik van ballonnen’, staat in de voorwaarden van de vergunning. Volgens een milieuorganisaties als Plastic Soup Foundation komen veel ballonnen in zee terecht. Schildpadden en vogels eten de resten op of raken erin verstrikt. 

Verbod gaat te ver

Deventer erkent die problemen en kiest daarom voor een ontmoedigingsbeleid. Een verbod gaat echter te ver, meent het gemeentebestuur. ,,We spreken mensen erop aan als ze van plan zijn ballonnen op te laten, maar een verbod gaat ons iets te ver. Dat is zo betuttelend’’, zegt gemeentewoordvoerder Maarten-Jan Stuurman.

Naast het ontmoedigen van ballonnen op Koningsdag neemt de gemeente Deventer geen extra veiligheidsmaatregelen voor de aankomende feestdag. Stuurman: ,,Elk evenement wordt op veiligheid beoordeeld, als nodig worden hiervoor veiligheidsmaatregelen getroffen. Niet anders dan bij andere evenementen.’’

De meeste bezoekers worden verwacht in Diepenveen, tijdens de braderie. De gemeente schat dat daar 20.000 mensen op af komen. Een andere trekker belooft het feest in de Keizerstraat, Brink en Zandpoort te worden. Daar rekent de gemeente op ruim 15.000 mensen.