Volledig scherm
Een gesloopt bushokje, foto ter illustratie © ANP XTRA

Deventer komt vuurwerkschade vanzelf tegen, Voorst en Holten weten het exact

De vuurwerkschades na de Oud en Nieuwnacht in de verschillende gemeenten verschillen nog al. Waar in Rijssen Holten de schade in vergelijk met afgelopen jaar bijna verdubbeld is, inventariseert Deventer niet actief en komt vanzelf schades tegen in de loop van het jaar.

,,Er zijn geen ernstige schades aan gemeente-eigendommen gemeld", zegt Deventer woordvoerder Maarten jan Stuurman. ,,Ieder jaar geeft ongeveer hetzelfde beeld: Enkele prullenbakken bijvoorbeeld. We komen die schades doorgaans in de loop van de tijd vanzelf tegen, soms na een melding.” 

In Voorst blijft de schade elk jaar net boven de vierduizend euro. De gemeente heeft berekend dat deze jaarswisseling  4.742,80 euro gekost heeft aan vandalisme. Dit gaat in Voorst om verschillende vernielde verkeersborden en 1 afvalbak.

Bijna verdubbeling in Rijssen-Holten

En waar het in Deventer en Voorst al jaren hetzelfde beeld is, kijkt Rijssen-Holten aan tegen bijna een verdubbeling. Was vorig jaar de schade nog 24.109 euro, nu is het opgelopen naar 44.440 euro. Onder andere de kosten voor schade aan verkeersborden, afvalbakken en trottoirkolken vallen een stuk hoger uit dan vorig jaar. Zo zijn er bijvoorbeeld 83 verkeersborden die vervangen moeten worden. Vorig jaar waren dit er 57.