Een van de werken die 2012 werden gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam is niet verbrand en hangt gewoon aan de muur 'ergens in Nederland of België'. Dat stelt de vermaarde kunstdetective Arthur Brand uit Deventer. Het gaat om een doek van Lucian Freud.
Volledig scherm
PREMIUM
Een van de werken die 2012 werden gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam is niet verbrand en hangt gewoon aan de muur 'ergens in Nederland of België'. Dat stelt de vermaarde kunstdetective Arthur Brand uit Deventer. Het gaat om een doek van Lucian Freud. © Arthur Brand

Deventer kunstdetective toont foto verloren gewaand meesterwerk uit ‘Kunsthalroof’ Rotterdam: ‘Ik kon die nacht niet slapen’

‘Onverteerbaar’, noemde de Deventer kunstdetective Arthur Brand (49) de verbranding van zeven meesterwerken na de miljoenenroof uit de Kunsthal in Rotterdam in 2012. Nu openbaart hij via De Stentor een recente foto uit ‘zeer betrouwbare bron’ van één van de verloren gewaande topstukken: het werk van Lucian Freud (2002). ,,De nacht erop kon ik er niet van slapen.”

Pling! Het is oktober 2018. De telefoon van Deventer kunstdetective Arthur Brand licht op. Een mail waar hij al maanden over onderhandelt, naar hengelt en om smeekt. In de bijlage drie foto’s van het beroemde miljoenenschilderij ‘Woman with Eyes Closed’ (2002) van de Britse kunstschilder Lucian Freud (1922-2011). ‘Dit kan toch niet waar zijn? Dit moet hem zijn’, jubelt Brand in het geniep.