Volledig scherm
Het Meester Geertshuis aan de Assenstraat. © FOTO HISSINK/archief

Deventer langer door met opvang uitgeprocedeeerden

Deventer zet de opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers de komende drie jaar door. Het gaat om de Bed-Bad-Broodvoorziening. De gemeente verlengt de afspraken met het Meester Geertshuis voor deze periode, in afwachting van een goede landelijke voorziening, zo meldt wethouder Rob de Geest (PvdA).

De opvang  bestaat 3 jaar. Deze is bedoeld als tijdelijke plek voor uitgeprocedeerde asielzoekers, om te voorkomen dat zij op straat zwerven. Vanuit deze plek werken zij aan hun toekomst. Er is plek voor maximaal tien personen. De Geest: ,,De voorziening heeft haar toegevoegde waarde laten zien. Als eenvoudige, maar veilige plek waar mensen tot rust komen. Dan pas ontstaat ruimte om na te denken over hun toekomst en eventuele terugkeer naar het land van herkomst.‘’

De verlenging met drie jaar loopt parallel met de duur van de proef Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen (LVV) uit het regeerakkoord voor diezelfde periode. Deventer krijgt geld van het rijk voor de opvang. Met een restant van vorige jaren is er 218.000 euro beschikbaar, voldoende voor de komende drie jaar. 

 1. Insecten eten? Onze Angelique neemt de proef op de som en laat zich verrassen
  PREMIUM
  video

  Insecten eten? Onze Angelique neemt de proef op de som en laat zich verrassen

  Wat ga ik eten? Insecten? Zonder uitzondering kijken mensen me verbijsterd of zelfs meewarig aan. Insecten? Vrijwillig? Ja, echt dus. Misschien juist wel omdat ik het doodeng vind. En in het buitenland de eettentjes niet altijd vertrouw. Maar Berry Steenbruggen is een bekende Deventenaar. Als hij vraagt wie met hem insecten wil proberen, vrees ik dat dit mijn uitgelezen kans is. Als twee miljard mensen op deze wereld met enige regelmaat insecten eten, dan zal het toch niet zo vreselijk zijn?
 2. Hoe opiniepeiler Maurice de Hond steeds weer in Deventer moordzaak duikt: ‘Louwes interesseert me niet’
  PREMIUM

  Hoe opiniepei­ler Maurice de Hond steeds weer in Deventer moordzaak duikt: ‘Louwes interes­seert me niet’

  Niemand is zo overtuigd van de onschuld van de veroordeelde Ernest Louwes in de Deventer moordzaak als Maurice de Hond (71). Veroordeeld voor smaad, maar hij gaat onverminderd door. Met ‘nieuw ontlastend bewijs’. Waarom zet de Amsterdamse opiniepeiler jaar in jaar uit zijn carrière op het spel om de Deventer moordzaak? ,,De geschiedenis heeft mij geleerd wat het is om te leven in een staat zonder rechtsorde. Louwes interesseert me niet.”