Volledig scherm
PREMIUM
Apollo en Daphne is de laatste aanwinst van museum De Waag in Deventer, dat nu vier werken bezit van de zeventiende-eeuwse kunstenaar Bartholomeus Breenbergh, die zijn eerste negen jaar in Deventer woonde. © Eigen foto

Deventer museum verrijkt met pentekening zijn Breenbergh-verzameling

Deventer is weer verrijkt met een kunstwerk van haar zoon Bartholomeus Breenbergh. De tekening Apollo en Daphne meet vijftien bij tien centimeter en past op een sigarendoosje. Maar zij is de prijs van circa 7.000 euro dubbel en dwars waard, stelt Paul Brinkmann. Zijn Breenbergh Fonds en museum De Waag hebben de pentekening uit 1640 gezamenlijk aangekocht. 

Het is nog niet bekend wanneer de laatste aanwinst door het grote publiek in Deventer te zien zal zijn. De pentekening bevindt zich nu nog in depot. De aankoop is in de tweede helft van het afgelopen jaar al beklonken op een veiling in München, maar pas vandaag heeft museum De Waag dat nieuws naar buiten gebracht. Eerst moest er helderheid komen over een raadselachtige krabbel op de pentekening. Inmiddels is duidelijk geworden dat de naam Breenbergh er in spiegelschrift op is gezet, vermoedelijk door een latere eigenaar. ,,We hebben nog geen idee wat die persoon heeft bezield’’, meldt Brinkmann.

 1. GA Eagles-fan Tristan (15) glipt klas uit om uit-kaart tegen RKC veilig te stellen
  PREMIUM
  video

  GA Eag­les-fan Tristan (15) glipt klas uit om uit-kaart tegen RKC veilig te stellen

  Tristan (15) glundert van oor tot oor. Natuurlijk was hij erbij woensdagavond, in de bijna-laatste minuut dat Go Ahead Eagles toch scoorde en won in Den Bosch. De playoffs in, dat is een droom waarvan Tristan hoopt dat hij pas wakker wordt als ‘Kowet’ twee keer gewonnen heeft. Er zitten nog twee wedstrijden tegen RKC Waalwijk tussen droom en werkelijkheid. De vlaggenzwaaier van Sfeerteam ADHD (Active DieHards Deventer) gaat er de komende nachten nog net niet wakker van liggen.
 2. Deventer hunkert naar de eredivisie: losse tickets GA Eagles voor play-offs binnen half uur uitverkocht
  poll & Video

  Deventer hunkert naar de eredivisie: losse tickets GA Eagles voor play-offs binnen half uur uitver­kocht

  Deventer hunkert naar de eredivisie. Binnen vijfentwintig minuten waren vanochtend de losse tickets voor finale van de play-offs tegen RKC uitverkocht. De grote toestroom van fans, zowel bij de fanstore als online, zorgde voor ronkende en vastlopende kaartverkoopsystemen. Seizoenkaarthouders kunnen hun kaarten nog tot morgen 12.00 reserveren. Daarna komen eventueel nog wat nieuwe losse tickets vrij.