Volledig scherm
PREMIUM
Marlies Oostendorp, moeder van Saar, in gesprek met kinderarts-allergoloog Ted Klok van het Deventer Ziekenhuis. © FOTO HISSINK

Deventer onderzoek naar voedselallergie: ‘Spannend om je kind eraan mee te laten doen’

Voor de tweejarige Saar kan één verkeerde hap grote gevolgen hebben. Ze is allergisch voor pinda's. Mogelijk hoeft ze dat niet heel haar leven te zijn. Kinderarts-allergologen van het Deventer Ziekenhuis mikken op een doorbraak bij een onderzoek, dat baby’s en peuters zoals Saar voor altijd moet genezen van allergieklachten. 

Het nieuwe onderzoek, dat in juni is begonnen, draait rond veertig jonge kinderen tussen de 0 en 2 jaar oud die al een voedselallergie hebben. Het gaat om pinda-allergie, kippenei-allergie en notenallergie. Het is de bedoeling dat deze kinderen dagelijks kleine hoeveelheden van de voeding toegediend krijgen waarvoor ze allergisch zijn - zogenoemde orale immunotherapie.

 1. Insecten eten? Onze Angelique neemt de proef op de som en laat zich verrassen
  PREMIUM
  video

  Insecten eten? Onze Angelique neemt de proef op de som en laat zich verrassen

  Wat ga ik eten? Insecten? Zonder uitzondering kijken mensen me verbijsterd of zelfs meewarig aan. Insecten? Vrijwillig? Ja, echt dus. Misschien juist wel omdat ik het doodeng vind. En in het buitenland de eettentjes niet altijd vertrouw. Maar Berry Steenbruggen is een bekende Deventenaar. Als hij vraagt wie met hem insecten wil proberen, vrees ik dat dit mijn uitgelezen kans is. Als twee miljard mensen op deze wereld met enige regelmaat insecten eten, dan zal het toch niet zo vreselijk zijn?
 2. Hoe opiniepeiler Maurice de Hond steeds weer in Deventer moordzaak duikt: ‘Louwes interesseert me niet’
  PREMIUM

  Hoe opiniepei­ler Maurice de Hond steeds weer in Deventer moordzaak duikt: ‘Louwes interes­seert me niet’

  Niemand is zo overtuigd van de onschuld van de veroordeelde Ernest Louwes in de Deventer moordzaak als Maurice de Hond (71). Veroordeeld voor smaad, maar hij gaat onverminderd door. Met ‘nieuw ontlastend bewijs’. Waarom zet de Amsterdamse opiniepeiler jaar in jaar uit zijn carrière op het spel om de Deventer moordzaak? ,,De geschiedenis heeft mij geleerd wat het is om te leven in een staat zonder rechtsorde. Louwes interesseert me niet.”