Volledig scherm
PREMIUM
Marijke Kool is de eerste vrouwelijke voorzitter van Sociëteit De Hereeniging in Deventer. © Liselotte Kolthof

Deventer Sociëteit De Hereeniging heeft na 165 jaar voor het eerst vrouw als voorzitter

Sociëteit De Hereeniging in Deventer heeft de laatste stap in haar vrouwenemancipatieproces gezet. Tijdens een historische algemene ledenvergadering is Marijke Kool (57) gisteravond tot voorzitter en opvolger van Jans Schepers gekozen. Kool, directeur-bestuurder van SallandWonen en bestuurslid van Aedes, vereniging van woningcorporaties, is de eerste vrouwelijke preses sinds de oprichting van de ‘Heerensociëteit’ in 1854. Hoe kijkt zij tegen haar verkiezing aan? 

Waarom bent u voor het voorzitterschap van De Hereeniging gegaan?

,,Het is een heel prettige club die, zoals dat overal speelt, moeite heeft nieuwe bestuursleden te vinden. Twee jaar geleden werd ik gevraagd bestuurslid te worden waarbij ook een mogelijke toekomstige rol van voorzitter ter sprake kwam. Het intrigeerde me dat ik de eerste vrouwelijke voorzitter zou zijn.” Tot gisteren was Marijke Kool penningmeester.

  1. Vervanging talrijke laanbomen aan Oerdijk in Schalkhaar verdeelt bewoners

    Vervanging talrijke laanbomen aan Oerdijk in Schalkhaar verdeelt bewoners

    Aan de Oerdijk in Schalkhaar kapt de gemeente dit najaar 128 laanbomen waaronder kastanjes en eiken en beuken. Begin 2020 komen hiervoor 108 jonge bomen terug; een mix van beuken, eiken, iepen, esdoorn en robinia. Volgens de gemeente zijn de huidige bomen ‘slecht aan het worden’ en komen zij in aanmerking voor ‘laanboomverjonging’. Deze mededeling kregen aanwonenden begin juni in een brief van de gemeente. De toelichting deze week in Zalencentrum De Lindeboom hield volgens Oerdijk-bewoner Marcel Duchatteau niet over.
  2. Vijf oppositiefracties lopen weg bij debat over Deventer Cultuurvisie

    Vijf oppositie­frac­ties lopen weg bij debat over Deventer Cultuurvi­sie

    Deventer Belang, VVD, Deventer Sociaal, DeventerNu en Denk doen niet mee aan het debat over de veelbesproken Cultuurvisie. Voorafgaand aan het debat is in een besloten vergadering geheimhouding gelegd op een volgens de fracties relevant dossier voor de Cultuurvisie. Toen het ordevoorstel van Bert Kleine Schaars (Deventer Belang) voor uitstel van het cultuurdebat werd afgewezen, besloten de fracties na kort beraad de raadsvergadering te verlaten.