Volledig scherm
Een proef met anoniem solliciteren heeft bij de gemeente Deventer niet geleid tot meer diversiteit. De gemeente zet daarom de proef niet door, maar blijft streven naar meer diversiteit onder de eigen medewerkers. © Shutterstock

Deventer stopt met anonieme sollicitaties

Hoewel uit recent onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht is gebleken dat de discriminatie op de arbeidsmarkt ‘erg zorgelijk’ is, is de gemeente Deventer gestopt met de geanonimiseerde sollicitatieprocedures. 

Het doel van de proef was helder: meer diversiteit onder de medewerkers van de gemeente. ,,De proef heeft echter niet opgeleverd wat we wilden", zegt gemeentewoordvoerder Maarten Jan Stuurman. Het streven naar meer diversiteit blijft volgens Stuurman staan. ,,We moeten het alleen op een andere manier bereiken en op zoek naar andere methoden.”

Discriminatie

De onderzoekers van beide universiteiten legden bloot dat met name sollicitanten met een  Turkse, Marokkaanse of Antilliaanse achtergrond worden gediscrimineerd. De kans dat de brief van een sollicitant met Nederlandse achtergrond uitgenodigd uit de stapel wordt gepikt is 30 procent groter dan de kans dat kandidaten met een migratieachtergrond wordt uitgenodigd voor een eerste gesprek. 

Gebrek aan resultaat

De proef met anoniem solliciteren heeft bij de gemeente Deventer de eerste helft van 2019 gedraaid. In die periode waren er vijf vacatures te vervullen. Het was de gemeenteraad die in maart 2018 besloot dat deze methode het proberen waard was. Nieuw is en was deze werkwijze overigens niet. Soortgelijke proeven in onder meer Zwolle, Groningen, Utrecht en Amersfoort waren stopgezet wegens gebrek aan resultaat. Niettemin gaf verantwoordelijk wethouder Carlo Verhaar bij de start van de proef aan dat ‘er ook steden waren waar wel goede resultaten zijn behaald’. En: ,,Het is goed om bloot te leggen of er voor ons een voordeel te behalen is, waar we ons nu nog niet van bewust zijn."

Persoonsgegevens

In Deventer werden gedurende zes maanden door één medewerker die buiten de sollicitatieprocedure stond alle reacties ontdaan van persoonsgegevens. Op die manier moest worden voorkomen dat de leeftijd, seksuele geaardheid, religie, etniciteit of het geslacht bewust of onbewust een rol zou spelen. Het gewenste resultaat bleef dus uit.

Zin in gezeik

Eerder lanceerde de gemeente de campagne Zin in gezeik, bedoeld om meer jongeren te trekken. ,,Ook dat is meer diversiteit", zegt Stuurman. Volgens hem denkt de gemeente voortdurend na hoe verschillende doelgroepen het best bereikt kunnen worden. Dat kan langs verschillende kanalen. ,,Als je alleen een personeelsadvertentie in Binnenlands Bestuur zet, trek je misschien niet de jongeren en via sociale media juist weer wel. Soms moet je goed naar de teksten kijken of beeld inzetten. Het hoeft niet altijd op de geijkte manier.”