Volledig scherm
Het bedrijventerrein langs de A1 bij Deventer in ontwikkeling, dat goed is voor de werkgelegenheid in de stad. © FOTO HISSINK

Deventer valt buiten top 50 economische toplocaties

Deventer valt buiten de top 50 van economische toplocaties in Nederland. De stad staat op een 69e plaats met het rapportcijfer 7,3. Omliggende plaatsen scoren nog lager en staan niet in de top 100.

Zutphen staat met een 7,0 op de 110e plaats. Grote steden in de regio zoals Zwolle (8e) en Apeldoorn (23e) doen het veel beter, maar een studentenstad als Enschede scoort hetzelfde als Deventer.

De ranglijst komt van bureau Louter, dat economische ontwikkelingen in ons land bestudeerd. Tot voor kort werd het onderzoek gedaan met het tijdschrift Elsevier. Het rapport is samengesteld met gegevens van het CBS, Kamer van Koophandel en LISA, dat onderzoek doet naar ruimtelijk-economische ontwikkelingen in Nederland.

De ranglijst is onder meer bepaald aan de hand van het aantal arbeidsplaatsen, de toegevoegde waarde (omzet minus inkoop goederen en diensten) en het aantal startende bedrijven per sector.

Rond Deventer scoort Voorst nog het beste met een 109e plek en een 7 als cijfer. Olst-Wijhe is het slechts af met een 5,5 en een 315e plaats.

Son en Breugel in Noord-Brabant staat nummer 1. Binnen die gemeentegrenzen ligt het belangrijke bedrijventerrein Ekkersrijt, met onder andere de grote chipfabrikant ASML.