Volledig scherm
Hans Meibergen (archieffoto) © AB HAKEBOOM

Deventer verder in het nauw door Meibergen-zaak

De gemeente Deventer komt steeds verder in het nauw in de zogeheten Meibergen-zaak. Woensdag moest het stadsbestuur voor de Raad van State in Den Haag voor de vierde keer uitleggen waarom tegen kamerverhuur door Hans Meibergen destijds wel is opgetreden, en tegen strijdige bewoning van drie bedrijfswoningen aan de Kamperstraat niet.

Een woordvoerder van de gemeente voelde aan dat de Raad van State de zaak niet voor de vijfde keer zal gaan behandelen. ,,Als u het beroep van Meibergen straks wéér gegrond verklaard, dan komen we met een reëel handhavingsbesluit’’, zei de gemeenteman tijdens de rechtszitting. Hij gaf na de zitting echter geen duidelijkheid wat dat nou precies betekent. 

Meibergen drong bij de Raad van State aan op een snelle beslissing. De Deventenaar van de gelijknamige muziekhandel is ernstig ziek. Hij zegt dat hij zijn bedrijf moet liquideren.

Dwangsommen

Wat is er ook al weer aan de hand aan de Kamperstraat op bedrijventerrein Bergweide? De gemeente heeft daar enkele jaren geleden hard opgetreden tegen de verhuur van kamers door Meibergen boven zijn bedrijfspand aan de Kamperstraat. Hij kreeg dwangsommen omdat kamerbewoning in strijd is met het bestemmingsplan. Meibergen verloor de zaak, maar hij voelt zich ongelijk behandeld. Want op enkele tientallen meters van zijn pand worden drie bedrijfswoningen bewoond terwijl er geen bedrijven meer zijn. Dat mag ook niet volgens het bestemmingsplan, zeggen Meibergen en zijn advocaat.

De gemeente weigert echter over te gaan tot handhaving. Begrijpelijk van de ene kant. De bewoners wonen er sinds 1968, 1976 en 1985. ,,We komen op straat te staan en onze woningen zijn niets meer waard. Wat heeft Meibergen daaraan’’, zeiden twee van hen woensdag in Den Haag. Ze hopen dat de gemeente coulant blijft. 

Maar het stadsbestuur kan haast geen kant meer op omdat Meibergen van de Raad van State steeds gelijk krijgt. Deventer speelt naast het zogenoemde ‘reëel handhavingsbesluit’ ook met de gedachte om het bestemmingsplan te veranderen waardoor de bewoners er toch kunnen blijven wonen. ,,Het hangt allemaal af van wat de Raad van State straks in de uitspraak schrijft’’, zegt de gemeentewoordvoerder. 

De uitspraak volgt naar verwachting over zes weken.

Volledig scherm
© AB HAKEBOOM